Последни новини
Home / Законът / ВСС се отказа от номинации за евромрежата на съдебните съвети

ВСС се отказа от номинации за евромрежата на съдебните съвети

Defakto.bg

След неуспешен опит миналата година с номинацията на прокурора Гергана Мутафова, сега българският ВСС няма да предлага никого в ръководството на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).

Въпросът за издигането на кандидатура бе поставен днес на пленума на ВСС, но след реми 7:7 кадровиците се отказаха от номинации.

ЕМСС обединява съдебните съвети на държавите от ЕС на доброволен принцип, като става дума за органи, които имат отговорност към управлението на съдебната власт и са независими от правителството и от парламента. В момента членовете са 24, като в някои държави има повече от един съдебен съвет. Амбицията на мрежата е да бъде гласът на съдебната власт в Европа сс фокусиране върху нейната независимост. ЕМСС стана известна и у нас с острите си позици срещу арестите и преследванията на магистрати в Турция, както и срещу „съдебната реформа“ в Полша. Слред промените, гарантиращи влияние на изпълнителната върху съдебната власт, членството на съдебния съветт в Полша бе замразено. Преди това (след масовите арести и повдигани обвинения на инакомислещи магистрати заради подозрения, че опитвали да свалят режима на Ердоган) същото се случи и със съдебния съвет на Турция. Той бе „замразен“ в качеството му на наблюдател.

И в двата случая, след гласувания от мнозинството на ВСС, българските представители в евромрежата даваха вот „въздържал се“.

Досега България само веднъж е имала представител в изпълнителния борд на ЕМСС – това бе съдия Соня Найденова, член на предния ВСС и  негов представляващ до замяната й с Димитър Узунов. Найденова бе в борда на евромрежата от юни 2014 г. до юни 2016 г.

Сега България е поканена за нова номинация заради изтичане на мандата на трима от членовете – на Съдебните съвети на Хърватия, Португалия и Англия и Уелс, като всеки член на ЕМСС може да излъчи свой кандидат за член на Борда. Изборите ще бъдат проведени на Общо събрание в Братислава.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.