Последни новини
Home / Законът / Върховният касационен съд на Румъния позволи на Лаура Кьовеши да напуска страната

Върховният касационен съд на Румъния позволи на Лаура Кьовеши да напуска страната

Defakto.bg

Лаура  Кьовеши отново ще може да напуска свободно Румъния, да обсъжда  делото, по което беше разследвана, както и да упражнява дейност на прокурор.  Това е решил реши Върховният касационен съд (ВКС), като е  отменил отменил всички мерки за неотклонение, които бяха наложени на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши.

Решението дойде, след като редица представители на ЕС, изказаха притеснения от случващото се в съдебната система на страната. Решението на ВКС е окончателно, съобщава Свободна Европа.  По повод забраната на Кьовеши да напуска за 60 дни страната, Европейската комисия призова Румъния да осигури „честно участие“ в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни  тогава заяви, че  ЕП продължава да подкрепя кандидатурата на Кьовеши за поста европейски главен прокурор,

„Прие се констатацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол“, е заявила  Кьовеши пред журналисти след решениеот на съда.

В същото време съдийската секция на Висшия съвет на магистратурата (румънският аналог на ВСС) казав, че  е имало натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглеждал обжалването на Кьовеши. В писмо, публикувано на сайта на институцията, се посочва, че „се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния“. В писмото се казва още, че изявления на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстад и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху съдията, който трябва да реши случая.
Кьовеши е фаворит на Европейския парламент за поста на главен прокурор на ЕС.  Тя е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система в Румъния по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.