Последни новини
Home / Законът / Горанов реже с над 400 милиона парите на Темида за идните 3 години

Горанов реже с над 400 милиона парите на Темида за идните 3 години

Defakto.bg

Бюджетните прогнози на финансовия министър Владислав Горанов и на ВСС за идните три години се разминаха сериозно. А разчетите, съобщени от представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев сочат, че МФ реже с общо 404,924 млн.лв. поисканите пари за Темида за 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

Както Де факто писа, в края на февруари пленумът на ВСС гласува обща тригодишна бюджетна прогноза за 2,627 млрд.лв., като за всяка от трите години се предвиждаше увеличение с 10 % на заплатите на магистратите и до 6 основни заплати бонуси за съдиите, прокурорите и следователите в спецправосъдието, както и за служителите там. В разчетите влизаха също парите за облекло за магистрати и служители, актуализации на ранговете на служителите, средства за нови 22 щата (за съдии и прокурори), нова сграда на ВАС.

Сега обаче Министерството на финансите е изпратило за съгласуване на ВСС друг проект, в който и за трите следващи години се залага еднакъв бюджет от по 741,317 милиона лева. За сравнение тази година парите за съдебна властт са 704 милиона лева.

Така поисканите от ВСС за 2020 г. 824,6 милиона лв. се намаляват с 83,268 милиона лв.  За 2021 г. при поискани  871,801 милиона лв. минусовата разлика е 130,484 милиона лв., а за 2022 г. при поискани 932,472 милиона лв., разликата е от 191,172 милиона лв.

Даниела Марчева поиска да разбере от кои пера точно реже финансовото министерство. Напомни, че години наред разчетите за съдебен бюджет се орязват и настоя ВСС да реагира далеч по-звучно от предлаганото просто „несъгласуване“ на проекта на Горанов. „Нашата реакция тук трябва да е много по-силна и много по-изявена, защото бюджетът на съдебната власт е самостоятелен и в това отношение има няколко конституционни решения. Как точно изпълнителната власт ще реши колко пари да ни отпуска?!“, разгневи се Марчева.

На този етап не му е дошъл моментът за по-резки реакции, отговори Боян Магдалинчев.

Племунът на ВСС прие, че не съгласува разчетите на финансите.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.