Последни новини
Home / Законът / Кадровици атакуваха председателя на ВКС заради униформи и протоколни уредби

Кадровици атакуваха председателя на ВКС заради униформи и протоколни уредби

Defakto.bg

Освен на прицела на прокуратурата, Лозан Панов днес се оказа и под обстрела на кадровици от Съдийската колегия на ВСС. Поводите бяха няколко – несъгласието му да се искат промени в държавния протокол, в който да се включат и членовете на ВСС; непоискани от него служебни автомобили за Върховния касационен съд и отказа му да се занимава с „незаконните“ униформи на военните съдии, преди принципно да се реши накъде ще поеме реформата на правосъдието под пагон.

За автомобилите

След покупката на новите шкоди за ВСС, съветът не за първи път „раздава“ старите си фолксвагени на далите заявки органи на съдебната властт.

Така днес бе гласувано по един автомобил (от тези) да получат административният съд София-град и административният съд в Смолян, а два да бъдат дадени на Софийския районен съд.

Севдалин Мавров попита дали и ВКС няма нужда от служебни автомобили, най-вече за зам.-председателите на съда.

Боян Магдалинчев отвърна, че от ВКС няма такова искане – нито за закупуване на нови, нито за предоставяне на налични коли.

Лозан Панов замълча. И този сюжет приключи – мирно.

За промените в държавния протокол

Точката бе: „Проект на решение по предложения за законодателни изменения в нормативни актове, регламентиращи или имащи отношение към протоколната дейност на Висшия съдебен съвет“, внесена от Боян Магдалинчев.

Конкретно предложението е с промени в Закона за протоколната дейност и правилника за прилагането му членовете на ВСС също да станат част от държавния протокол и да ползват дипломатически паспорти и ВИП по летищата при служебни командировки. В протокола в момента са „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главниятт прокурор.

Панов се възпротиви на промяната, като обяви, че досега ВСС е съществувал без изрични законови указания и не разбира какво налага изрично изменение сега за подобна привилегия.

Сотир Цацаров опонира: „Понеже постоянно ползвам дипломатически паспорт в служебни командировки, въпрос на авторитет на институцията е когато посрещаш гости от същия ранг да ги посрещаш по подобаващия начин! Дипломатически паспорт и ВИП не се ползват за лични пътувания със семейството, няма да коментирам този див популизъм, който се прави с микрофонни цели. Никой от нас няма да вземе дипломатическия си паспорт и да ходи на почивка на море в екзотична страна!“

Магдалинчев се включи с репликата: „Чист популизъм, не го правим заради нас, а заради институциятта!“

Пленумът на ВСС гласува да се иска подобна промяна, само Панов и Олга Керелска бяха „против“.

За униформите на военните магистрати

Сюжетът стана актуален през март, когато главният прокурор изобличи председателя на ВКС, че нехае за униформите на съдиите под пагон. А днес Цацаров бе внесъл предложение конкретни изработени визии за нови униформи – и съдийски, и прокурорски да се изпратят за съгласуване на министъра на отбраната, както изисква законът.

Проблемът, както стана известно от изложението на Цацаров през март, е че от 2009 г. Законът за отбраната и въоръжените сили изисква униформите на военното правораздаване да се утвърждават от ВСС по предложение на председателя на Върховния касационен съд и на главния прокурор, съгласувано с министъра на отрбаната. Пак тогава стана ясно също, че от 2009 г. досега това изискване не е изпълнено. Но драмата избуя сега.

Георги Чолаков коментира, че за да се изпраща нещо за съгласуване на военния министър, трябва да има предложение, подкрепено и от председателя на ВКС и попита Панов дали го подкрепя.

Той отговори: „Преди темата с униформите на съдиите и прокурорите е редно да поставим по-важния въпрос какво концептуално правим с военното правораздаване. Държа да кажа, че делата, които се гледат от колегите съдии там намаляват, има военни съдии с по-малко от 2 дела на месец. И преди да поставим въпроса за нашата концепция и визия за военното правораздаване е некоректно да обсъждаме униформите. Те, според мен, не са в дневния ред. Особено съпроводени с реплики за манекени… (атаката бе към Боян Магдалинчев, който предния път заяви как ще поканят манекени за демонстрация на униформите)“.

Даниела Марчева нападна: „Имахме решение да изпратим законодателно предложение евентуално за увеличаване работата на военнните съдии. Но да питам г-н Панов, вие избягахте от обсъждане, а сега издигате лозунги, без нищо да сте направили! Тези лозунги и красиви думи за независимост на правораздаването и на съдебната система са нищо, ако не са подплатени с конкретни действия. И питам вие какви конкретни действия предприехте?“

Сотир Цацаров додаде: „Не е въпрос дали решаваме нещо важно или маловажно, има законови изисквания, независимо от това доколко г-н Панов познава тази нормативна база. Утвърждаването на униформата в никакъв случай не означава, че спираме реформата във военното производсттво, това е въпрос на уважение към колегите и на закона“.

Тук Олга Керелска призова Магдалинчев „да спазваме изискването за взаимно уважение и да не допускаме квалификации към друг член на ВСС, което е недопустимо!“

Драгомир Кояджиков се намеси образно: „Дори и един магистрат да има, той по анцунг ли ще отиде да правораздава, г-н Панов?!“ (Военни съдии и прокурори по анцузи дотук не са били забелязвани, поне в Съдебната палата – б.р.).

Атанаска Дишева настоя „да се съсредоточим върху спор с правни аргументи, а не с квалификации към определена личност“.

С 14 на 1 гласа новите униформи се изпращат на военния министър за съгласуване.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.