Последни новини
Home / Законът / Цацаров разпореди проверка на недвижимите имоти на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов (допълнена)

Цацаров разпореди проверка на недвижимите имоти на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов (допълнена)

Defakto.bg

 

Главният прокурор Сотир Цацаров  е разпоредил на Върховна касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на КПКОНПИ, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд. Това стана минути след като Бойко Борисов в политическата центарала на ГЕРБ  призова замесените в „Апартаментгейт“  да се оттгелят от постовете.

Заради разпоредената проверка Пламен Георгиев излиза в отпуск, докато тя приключи. Проверката срещу Георгиев е свързана с луксозния му тризонет в столичния квартал „Гео Милев“ по твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот и недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот. На НАП е възложено да направи данъчни проверки на антикорупционния шеф и съпругата му за периода 2013 -2018 година. Ще се изисква нотариалния акт за жилището им, както и информация от банката, кретидитирала покупко – продажбата.

Заместник – главният прокурор Борислав Сафаров ще бъде  проверяван заради публикации за придобити от сина му недвижими имоти през 2018  и 2019 година, без ясен произход на средствата и затова , че Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си. НАП ще прави ревизия и на сина на шефа на Националното следствие.

Проверката на Лозан Панов е заради имот на съпругата му, закупен от фирмата “Артекс“ и по сигнал за конфликт на интереси на председателя на ВКС. Обект на данъчна ревизия ще е Бети Панова.

Материалите за Сарафов и Панов са изпратени и на съдебния инспекторат.

Ето и пълното съобщение:

По повод множество публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев – Председател на КПКОНПИ, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването и от съпругата на Лозан Панов – Председател  на Върховния касационен съд, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховна касационна прокуратура извършване на проверки по реда на Закона за съдебната власт.

  1. По материалите, касаещи Пламен Георгиев Димитров – Председател на КПКОНПИ /твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот – апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот/, Върховна касационна прокуратура:

Възлага на ТД на НАП – София  извършване на данъчни проверки на физическото лице Пламен Димитров – Председател на КПКОНПИ и на неговата съпруга, за определяне на задълженията им по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. – 2018 г.; изисква нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Димитров и съпругата му, описано в публикациите, а по реда на чл. 28 ал. 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност – и копие от нотариалното дело за тази сделка; изисква от банката – ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко – продажбата.

  1. По материалите, касаещи сина на директора на НСлС, както и директора на НСлС – Борислав Сарафов /твърдения за това, че синът на директора на НСлС е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им, както и за това, че директорът на НСлС Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС/, Върховна касационна прокуратура:

Изпраща медийните публикации по компетентност на КПКОНПИ, с оглед правомощията на органите по чл. 16 ал. 2 ЗПКОНПИ;

Възлага на ТД на НАП – София извършване на ревизия на физическо лице /на сина на Борислав Сарафов/, за определяне на задълженията по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицето и имущественото му състояние в периода 2015 г. –  2018 г.

III. По материалите, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС /твърдения за нарушения във връзка със закупуването от „ГАНЕВА 2000“ ЕООД на апартамент в гр. София, ул. „Елемаг“, в жилищна сграда ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ, закупен от дружество „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“/, както и по материалите с твърдения за конфликт на интереси на председателя на ВКС Лозан Панов /постъпил сигнал/, Върховна касационна прокуратура:

Изпраща медийните публикации, ведно със сигнала, по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на ИВСС по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси.

Възлага на ТД на НАП – София извършване на данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации от „Ганева 2000“ ЕООД. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.