Последни новини
Home / Законът / За девет минути, депутатите освободиха Цецка Цачева и избраха Данаил Кирилов за правосъден министър (допълнена)

За девет минути, депутатите освободиха Цецка Цачева и избраха Данаил Кирилов за правосъден министър (допълнена)

Defakto.bg

По-късно, новият министър прие държавния печат

Общо девет минути трая процедурата в НС за смяна на вахтата в Министерството на правосъдието. Времето стигна на парламента да изслуша представянето на Данаил Кирилов от вицепремиера Томислав Дончев, да гласува оставката на Цецка Цачева и назначаването на Кирилов и, съответно новият министър да се закълне.

Дебати, очаквано, нямаше. И опозицията я нямаше – БСП декларираха, че няма да се върнат в пленарна зала за това гласуване и определиха номинацията на Кирилов като „ясен знак, че правителството няма нито идея, нито желание да преодолее проблемите пред българската съдебна система“.

Смяната идва заради скандала с апартаментите на властта, в който първата оставка бе на Цачева. Днес тя също не беше в пленарната зала.

Рокадата в правосъдното министерство бе одобрена със 120 „за“, 15 „против“, без „въздържали се“. За гласуването на министър се иска обикновено мнозинство.

Новият правосъден шеф Данаил Кирилов пък произнесе:

„Заклевам се в името на Репулика България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“

Сега въпросът е кой ще оглави правната комисия на НС, може би ще е Десислана Атанасова от ГЕРБ.

Обявавайки номинацията на Кирилов, дошла две седмици след оставката на Цачева, вчера Бойко Борисов му постави задача да върне общинските съветници в антикорупционния закон и те да декларират конфликт на интереси.

Впрочем, именно Данаил Кирилов заедно с Хамид Хамид (ДПС) миналата година внесоха поправката, изключила общинарите от битката с корупцията и го мотивираха с техния голям брой. А парламентът гласува проекта на първо четене в края на март тази година.

Пред правната комисия обаче Кирилов и Хамид обещаха за второ четене да „върнат“ общинските съветници в анттикорупционния закон. Подобни законотворчески „скокове“, впрочем, са запазена марка на новия правосъден министър.

Той е и сред вносителите на скандалните поправки в Закона за съдебната власт, експресно приети от мнозинството в НС, макар че в подопечното му вече Министерство на правосъдието отдавна се работи по друг проект за изменения, с участието на магистрати.

Промените се запомниха с „новите“ мандати на главния инспектор и инспекторите при предсрочно оттегляне на предшествениците им, както и с безпрецедентния бонус-повишение за тях след приключване на работата им в Инспектората. Магистратите срещнаха промените на нож, дори и ВСС изпадна в почуда какво е наложило това бързане. Отговор даде бившият правосъден министър Христо Иванов – схемата е сегашният главен инспектор Теодора Точкова предсрочно да се оттегли, а на нейно място НС да избере главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича.

Промените още не са обнародвани в „Държавен вестник“, а от Съюза на съдиите призоваха президента Радев да им наложи вето.

Приемане и предаване

По-късно от МП съобщиха за предаването и приемането на поста във ведомството.

Съобщението:

„Цецка Цачева посрещна новия министър на правосъдието Данаил Кирилов. Тя му връчи ключа от касата за държавния печат и му пожела успех в работата. Кирилов я поздрави за постигнатото досега по отношение на съдебната реформа и заяви, че ще разчита на приемственост в предстоящите отговорности.

Министър Кирилов оцени работата на екипа на министерството като добра основа, която да му послужи за по-бързо навлизане и ефективна работа на новия пост.

Двамата подчертаха, че основните задачи са падането на Механизма за сътрудничество и оценка и изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система“.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.