Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов: Гордея се със законите, които съм внесъл, аз съм боец на ГЕРБ!

Данаил Кирилов: Гордея се със законите, които съм внесъл, аз съм боец на ГЕРБ!

Defakto.bg

Промяната за шефа на КПКОНПИ не е свързана с оттеглянето на Пламен Георгиев

Винаги съм се борел за качеството на законодателството и определено се гордея с качеството на законите, които съм внесъл!“ Това декларира новият правосъден министър Данаил Кирилов, бивш председател на правната комисия и активен законотворец, в интервю пред бТВ. Така отговори и най-повтарящите се критики срещу него – че е лице на повратливото, противоречащо си, необяснимо, но пък услужливо законотворчество.

И това е факт – Кирилов участваше в ред проекти, внасяни от депутати, което позволяваше да се заобикалят задължителните обществени обсъждания и сериозни оценки на предложенията. Той например неколкократно инициира поправки в Закона за съдебната власт, уреждащи най-високите заплати в системата за членовете на ВСС, а сега и кариерен бонус-повишение за главния инспектор и членовете на съдебния Инспекторат. Върху част от промените (по-старите) включително имаше президентско вето, което оставаше нечуто. Днес Кирилов обаче обяви, че всичките му проекти са минали контрола за конституционосъобразност, то ест не са били отменени от КС. Така е, но въпросните поправки не бяха оспорени пред КС.

Конституционният съд обаче отмени част от новия режим за задължителното отстраняване на магистратите от длъжност, също гласувано по времето на Кирилов.

В КС в момента са и част от мащабните изменения в Административнопроцесуалния кодекс (включително драстичното поскъпване на таксите), по които Конституционният съд още не се е произнесъл. А новият министър също бе техен вносител.

В интервюто си Данаил Кирилов даде и други интересни отговори.

За шока от обръщението „г-н министър“ и една голяма любов

„Малко ме шокира такова обръщение г-н министър, но се налага да свикнем“, коментира новата си роля Данаил Кирилов.

И още: „Приемах с голяма любов работата, която вършех в Народното събрание, преходът създава и вътрешно напрежение. Но съм имал назад във времето възможност да докажа административен опит и управление на администрация. Това не е ново предизвикателство за мен, но в този момент е много сериозно – трябва да изпълним всички препоръки по Механизма за сътрудничество и оценка“.

За свободния човек и целуването на ръка

На въпрос дали е имал право на избор да откаже поста в МП, отговорът бе:

„Смятам, че при всички положения имам право на избор, възприемам се като свободен човек. В ситуацията имаше процедура на номинации, имаше и други варианти, възможност да се подходи с вътрешно заместване в МП, сегашен зам.-министър да стане министър. Имаше и варианти да се избере представител на магистратурата“.

Това не е целуване на ръка

На новия министър се наложи да коментира и набралия популярност момент след обявяването на името му като номинация на правосъден министър от премиера Бойко Борисов и особено кадъра, който изглежда като целуване на ръка.

В обясненията на Данаил Кирилов моментът отразява следното:

„Виждаме поздравления. Нямаме практика да се целува ръка на премиера, не в този смисъл, в който житейски се употребява и използва. Даже бих казал, че поздравът ни с премиера е в по-спортен жаргон. Но очевидно е послужило за основание за ситуационно разиграване. Приемам мандата като тежко и сериозно възлагане и съм длъжен да дам всичко от себе си“.

Друга говоряща снимка, отново с двамата, този път от парламента, получи

Това е търсене на съвет

следното обяснение:

„Тя е отпреди две години, година и половина, имаше сериозен проблем, най-вероятно е било свързано с Изборния кодекс. Поискал съм съвет от премиера. Но пак се използват динамичните характеристики на мизансцена. Понеже имам опоненти, които наблягат на моя ръст, идеята е, че едва ли не моля нещо“.

На въпрос дали е подчинен на премиера и зависим от него, министърът на правосъдието каза:

Каузата ГЕРБ и прекършването на гърбовете

„По отношение на връзката ми и с премиера, и с ръководството на партията, и с изпълнителната комисия няма съмнение. Аз съм приел каузата на ГЕРБ, приел съм да бъда един, щях да кажа от бойците от ГЕРБ, но ще кажа от експертите. Винаги се борил за тази кауза“.

А, след като му бе напомнено, че в битието си е бил и общински съветник от БСП, Кирилов заяви:

„Ако се върнем много назад и цитираме един колега, който също беше от БСП, тя казваше, че вие с покойния Божидар Димитров си прекършихте гърбовете да служите на Бойко Борисов…“

После поясни: „През 2005 г., когато Борисов беше избран за кмет, всичко се промени в общината и започна да има прозрачност. Видях, че истината е в ГЕРБ. Имах противоречия с БСП, моята позиция срещу заменките не беше удобна за групата, те ме изолираха, наказваха ме“.

Попитан да не би сега от БСП да го харесат като министър, Кирилов заяви:

„Няма такава опасност в никакъв случай, сложни са отношенията с БСП, аз много добре ги познавам отвътре, което е основание за притеснение. Но винаги съм бил политически коректен и винаги съм отстоявал принципи, а не съм мразел един или друг човек“.

За законите и поправките за шефа на КПКОНП

На Кирилов бяха напомнени и два коментара след номинацията му. На Рамадан Аталай (ДПС, които гласуваха „против“ избирането му), че „всеки законопроект на Кирилов създаваше проблеми“. И на Крум Зарков (БСП): „Не мога да се сетя за законодателен скандал, в който Данаил Кирилов да не е замесен“.

„Категорично не е прав, винаги съм се борел за качеството на законодателството, определено се гордея с качеството на законите, които съм внесъл“, обяви новият министър.

Зарече се и че: „Не е имало лобистко законодателство, нека онези, които го твърдят, да посочат конкретни примери. Що се отнася до скандалите – няма закон, който е бил атакуван, дори истерично, по отношение на който контролът за конституционосъобразност да е показал, че аргументите са били правилни. Няма такъв“.

За драмата с общинските съветници и маневрите първо с изваждането, а после с обратното им вкарване в антикорупционния закон, Кирилов каза само:

„Те са в категорията висши публични длъжности и подават имотни декларации и декларации за съвместимост. Имаше реакции от всички общини, без значение каква им е политическата окраска… Предложението ни не означаваше, че не могат да бъдат проверявани или са наказателно неотговорни. Единствено по искане на Националното сдружение на обините приехме преходно правило законът относно имущественото деклариране и несъвместимостта да се приложи от следващите местни избори, което и ще направим“. (Това е по действащия закон, после на първо четене вече е приета друга поправка, изваждаща общинарите от битката с корупцията. А сега има нова, която зачертава първата – б.р.)

Как бе обяснено друго странно въведение, предложено от Кирилов и Христиан Митев за второ четене – да отпадне изискването шефът на КПКОНПИ задължително да е юрист:

„Тук няма личен подтекст (с излезлия в отпуск Пламен Георгиев – б.р.), не е свързано с конкретния скандал, а е резултат от анализа на двугодишната дейност на КПКОНПИ и произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и подписахме още миналата седмица, веднага след приемането на поправките на първо четене. Тогава не сме знаели каква ще е динамиката с Пламен Георгиев“.

За скандала с апартаментите, терасите, асансьорите, Кирилов обяви:

„Законов проблем категорично няма. Правя резервата единствено за това, че съм възприел фактите и обстоятелствата от медиите. Морален проблем има с оглед възприятието и с оглед на ситуацията. Знаете каква енергия се влага в този скандал, но това е скандал, не правни факти“.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.