Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов и съпругата му завеждат дело пред Евросъда в Страсбург за липсващо правосъдие у нас

Лозан Панов и съпругата му завеждат дело пред Евросъда в Страсбург за липсващо правосъдие у нас

Defakto.bg

Излизам публично, предоставям всички документи за моята сделка с апартамента, суверенът да прецени кой е прав, заяви Елисавета Панова

Заради осъждането на Лозан Панов, че не е дублирал имотната си декларация за 2016 г. пред Инспектората на ВСС и пред Сметната палата, взехме решение да заведем дело в Страсбург.

Елисавета Панова

Това обяви Елисавета Панова в интервю пред предаването „120 минути“ на бТВ. „Това осъждане наричам извращение в правото, трябва да си признаем, че живеем в завладяна държава“, категорична бе съпругата на председателя на Върховния касационен съд. Тя е журналист и издава вестник на немски език, насочен към информиране на чуждите инвеститори за ставащото у нас.

В първата си телевизионна изява госпожа Панова отговори на обвиненията за нейния апартамент в кв. Изток“, изникнали в хода на скандала с апартаментите на властта. Макар че става дума за жилище, придобито преди брака й с Лозан Панов и преди тяхното познанство, намесването на нейното име се ползва като повод за изместването на центъра на апартаментния скандал. Нещо повече – прокуратурата нареди проверки не само на тази апартаментна сделка и на фирмата на Елисавета Панова, собственик на имота, но и на самия Лозан Панов – за конфликт на интереси, която да се извърши от съдебния Инспекторат. А премиерът Бойко Борисов прикани Лозан Панов да се оттегли или да излезе в отпуск, докато приключат проверките. „Излизам най-минатият човек – аз нямам апартамент, а искат да дам оставка!“, коментира на свой ред председателят на ВКС.

Днес Елисавета Панова обяви, че фирматта й („Ганева 2000“) притежава 3 имота, тя като физическо лице – един имот и 1/2 от друг апартамент.

От предоставения от нея нотариален акт за жилището, купено от „Артекс“ през 2013 г. и цитиран от бТВ, става ясно, че за 172 кв м. фирмата на Панова е платила 81 000 евро, като е разпределила вноските. По тези сметки в нейната сделка са платени по 465 евро на квадрат, без двата гаража. Други документи обаче показват още една платена вноска на „Артекс“ за довършителни работи, извън нотариалния акт, с нея цената става 505 евро на квадрат.

Панова бе категорична – това е крайната цена и в случая не е подписван анекс за доплащане кеш.

„Анекс се налага, когато купувачът би искал да изповяда сделката на по-ниска от платената цена. Това се случва, когато човек не разполага със законни доходи. Аз нямам причина да го правя. Друга хипотеза за сключване на подобен анекс е търговия с влияние, но аз никога не съм заемала държавна служба. А по време на сключването на сделката Лозан Панов не е част от моя живот и аз не съм от неговия. Не чух също колко дела е решил Лозан Панов на „Артекс“ до момента на „Артекс“ – той заявява, че нито едно. Както и че докатто е бил съдия във ВАС не е гледал дела по Закона за устройството на територията“, категорична бе съпругата му.

Постигната първоначална цена от 465 евро на квадрат, близка до строителната себестойност, Елисавета Панова обясни така:

„Сделката е сключена на 10 април 2013 г. През този период е пикът на имотната криза, никой не инвестираше в строителство, а в депозити. КТБ още не бе фалирала, налице бе добър имидж на банковия сектор. Закупих не сграда, а право на строеж, сградата още бе една картинка и аз поемах риск, което няма как да не влияе на цената. Освен това внесох 50 % от цената като първоначална вноска при обичайни между 10 и 30 %“.

За отношенията си със семейство Мирянови, собственици на „Артекс“, обясни вече известното – сближили са се, най-вече с Весела Мирянова през 2013 г., докато са водили преговори за сделката. Това е бил мотивът на Елисавета Панова да предложи на бъдещия си съпруг да ги поканят за кумове две години по-късно и Лозан Панов се съгласява.

Но дори и да бяхме поканили автомеханик, той щеше през ден да получава призовки, за да обяснява дали председателят на ВКС не ходи да ремонтира автомобила си на преференциални цени при него. Добре, че се оженихме преди 4 години, защото днес едва ли щях да си намеря свидетели!„, добави госпожа Панова.

И още: „Не се срамувам от познанството си с Мирянови, които са построили едни от най-добрите сгради, а от държавата и тресавището, в което сме потънали и което поглъща почтените хора“. Обясни също, че след избухването на апартаментния скандал не се е чувала с Мирянови, а не са се виждали от декември 2017 г. „Това не важи само за тях, живеем като отшелници, защото това, което прави Лозан Панов, е пред погледите на цяла България“, заяви съпругата му.

За разпоредените проверки коментарът й бе:

„Ситуацията наистина е особена, контролните органи напълно са делегитимирани от собствените си представители. От медиите разбрах, че г-н Цацаров е наредил проверка на дружеството, което управлявам. Г-н Цацаров е симулант в съдебна зала. Защото семейството сключва сделка и я изповядва за 1000 лева, а после обявява в контаралетър в съдебна зала съвсем друга цена от 120 000 лева, от която излиза че 120 пъти са измамили фиска. Владислав Горанов като финансов министър, отговарящ за НАП, трябва да провери Пламен Георгиев. Само преди две седмици г-н Георгиев, председател на КПКОНПИ провери г-н Горанов и той излезе напълно изпран, ухаещ на омекотител!“

Изборът на Елисавета Панова:

Това, което предприех като стъпка именно заради особената ситуация на контролните органи, делегитимирани от собствените си представители, е да изляза публично, да публикувам всички документи по сделката и да оставя суверена да прецени кой е прав„.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.