Последни новини
Home / Законът / КСНС за корупцията завърши без обща декларация

КСНС за корупцията завърши без обща декларация

Defakto.bg
Заседанието на КСНС, което беше посветено на борбата с корупцията по високите етажи, завърши без общ документ.   В своето изявление президентът Румен Радев обяви множество разминавания по темата корупция с управляващите:

„Разминаване в нашата оценка за ефективността на Антикорупционната комисия, разминаване в нашата оценка доколко Народното събрание осъществява ефективен контрол, реален контрол върху работата на тази комисия, разминаване в оценката ни за ефективността на нормативната база, която, според мен, не предполага ефективно противодействие на корупцията по високите етажи на властта, поради, на първо място, нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството на Антикорупционната комисия и пасивни методи за борба с корупция, които се фокусират основно върху проверка на декларации и очакване на сигнали. Поради ограничен обхват на проверката на свързани лица, поради ограничен времеви обхват на проверки след освобождаване от длъжността“.

Радев обясни, че разминаване в неговото виждане за корупцията по висшите етажи на властта и за работата на КПКОНПИ, с това на останалите участници, е причината да не излязат с обща декларация.

Радев каза, че преди съвета е получил доклад от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който обаче само разкривал неефективността ѝ по отношение на висшите публични длъжности. В него се казвало, че към момента има механизъм за противодействие на корупцията.

„А ние в същото време виждаме резултатите. Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ, а това е и заради начина, по който беше избрано ръководството на тази комисия“, посочи Радев и поясни, че на КСНС не е имало представител на комисията заради това, че и председателят Пламен Георгиев, и заместникът му Антон Славчев бяха замесени в „Апартаментгейт“. Според него парламентът също не осъществява ефективен контрол върху антикорупционната комисия.

Според държавния глава последните разкрития ясно демонстрират, че има съществени несъвършенства в други закони и в тяхното прилагане, които създават условия за проява на корупционни практики“.

Президентът предлага нов Закон срещу корупцията

„Първо, Народното събрание да разгледа и приеме нов Закон за борба с корупцията, който да отчита констатираните недъзи на сегашния. НС да създаде временна комисия за проверка на дейността на КПКОНПИ, която да предложи кадрови и организационни решения. На следващо място, оправомощените органи да извършват в кратък срок пълна проверка на всички изнесени в публичното пространство факти и документи, които касаят лица на висши публични длъжности, а пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. И последно, изпълнителната и законодателната власт да предложат и приемат законодателен пакет, насочен към ограничаване на условията за генериране на корупция“.

Радев призна, че не е имал намерение да свиква КСНС по тази тема, но:  „Институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и, когато избухна „апартаментгейт“, вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и този проблем касае националната сигурност“.

Само от БСП са одобрили предложената от президента декларация и затова няма заключителен документ от заседанието, обобщи  Корнелия Нинова:

„В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „апартаментгейт“ и т.н. Всичко това беше отхвърлено от премиера и от управляващите и не се стигна до декларация. Като общо заключение бих казала, че бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти –  на кръгова отбрана – медиите са виновни,  тези, които изнасят информация са виновни„.

Управляващите са се възпротивили на предложението й за  нов антикорупционен закон.  Те  смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да му се прави анализ за въздействие, подчерта Нинова. Не е било прието  и предложениеот й за промяна в правомощията на прокуратурата и контрол върху действията на Главния прокурор.  Беше ми беше отговорено, че по този начин, налагайки съдебен контрол ще бъдат затормозени съдиите, които имат и без това много работа, каза тя.  А по отношение на предложението й  за процедура за избор на двама прокурори, европейски, които ще работят на територията на България, „г-н премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“, заяви  Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, обясни, че докладът на президента е пратен в последния момент. Част от текстовете са покривали приети до момента решения. Дариткова отрече управляващите да са бламирали държавния глава:

„Категорично ние нямаше да се явим на този Консултативен съвет, ако имахме намерение да бламираме президента, защото има ясно изискване за кворум за провеждането на такива консултативни съвети, а кворумът зависи от присъствието на управляващото мнозинство. Наистина искахме да чуем и да обединим някакви усилия около мерки, които да върнат вярата на българското общество в институциите“. Нова председателка на ПГ на ГЕРБ е убедена, че партията й е показала политическа воля за справяне с корупцията.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи  провеждащия се Консултативен съвет при президента „политическо мероприятие“:

„Политическо мероприятие и нещо друго, но все пак президентът има право на инициативи, на провали, на успехи, на всичко. Негова си работа, президентска“.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.