Последни новини
Home / Законът / На среща с новия отговорник за евромониторинга, ВСС обеща „непрекъснат контакт“

На среща с новия отговорник за евромониторинга, ВСС обеща „непрекъснат контакт“

Defakto.bg

Членове на Висшия съдебен съвет са се срещнали и запознали с новия отговорник по Механизма за сътрудничество и оценка Томас Гарсия. И са се ангажирали да осигурят непрекъснат контакт с него по всички интересуващи го дейности на кадровия орган. Това става ясно от съобщение на ВСС.

Както е известно, след последния мониторингов доклад, в който ЕК обяви за изпълнени част от препоръките към България, надеждите на властите у нас са след следващия доклад наблюдението върху правосъдието и вътрешния ред у нас изобщо да оттпадне.

Съобщението на ВСС:

„Членове на Висшия съдебен съвет се срещнаха с представители на Европейската комисия и с новия отговорник по Механизма за сътрудничество и оценка за България Томас Гарсия. Домакини на срещата бяха Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Вероника Имова и Атанаска Дишева – членове на Съдийската колегия, Даниела Машева и Светлана Бошнакова – членовете на Прокурорската колегия. В екипа на Експертната мисия на Европейската комисия участваха Жулиен Мусние – началник на отдел, Генерален секретариат и Туе Фосдал – Генерален секретариат.

Гостите посочиха, че посещението им се провежда след положителния доклад за България от месец ноември 2018 г., във важен етап от изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка“, и първата им цел са поставените по него задачи. Те обърнаха внимание на възможността ВСС да осъществява директен контакт с ЕК чрез нейния представител за България. Заявено бе желание, ЕК да работи в един момент с България както с другите държави членки на Европейския съюз.

„Съзнаваме отговорността на нашата работа и ще създадем условия за непрекъснат контакт с г-н Гарсия по всички дейности на ВСС, които представляват интерес за Европейската комисия“, каза Боян Магдалинчев – представляващ ВСС. Членовете на Съвета представиха свършеното след последната съвместна среща от 12 март 2019 г. в областта на конкурсните процедури, атестирането, за намаляване на натовареността на магистратите, реформата на съдебната карта. Споделени бяха положителните резултати от преструктурирането на районни прокуратури в страната.“

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.