Последни новини
Home / Законът / Няма вето за новите мандати и бонусите-повишения в Инспектората

Няма вето за новите мандати и бонусите-повишения в Инспектората

Defakto.bg

Промените в ЗСВ излязоха в “Държавен вестник”

Последните експресни промени в Закона за съдебната власт, впечатлили най-вече с нови екстри в Инспектората, са обнародвани в извънреден брой на “Държавен вестник” днес.

Миналата седмица Съюзът на съдиите призова президента Румен Радев да им наложи вето. Държавният глава обаче не спря промените. Сред вносителите им бе Данаил Кирилов. А дори и ВСС изрази недоумение какво е наложило подобно спешно законотворчество, при положение че в Министерството на правосъдието има работна група за мащани изменения в съдебния закон.

Така влизат в сила новите норми, разчетени от бившия правосъден министър Христо Иванов като сценарий за предсрочно напускане на главния съдебен инспектор Теодора Точкова и избирането на нейно място на отиващия си главен прокурор Сотир Цацаров.

Най-впечатляващите промени са:

  • занапред при предсрочно прекратяване на мандатите на главния инспекттор и на инспекторите, избраните от парламента техни приемници няма да доизкарват недовършените мандати, а ще започват нови (съответно от по 5 г. и 4 г.) – чл. 49;
  • при напускане на Инспектората – редовно или предсрочно, неговият ръководител и членовете му, които са били магистрати, могат да бъдат възстановени на длъжност, с една степен по-висока от заеманата преди избора – чл. 50, ал.1;
  • само ако съответната колегия на ВСС не уважи искането за повишение (без яснота от какво точно ще се води и в единия, и в другия случай), главният инспектор и инспекторите се възстановяват на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност – чл. 50, ал.2;
  • всички решения на Висшия съдебен съвет – без тези за налагане на наказания и приемане на подзаконови нормативни актове – ще се оспорват и решават само на една инстанция на ВАС – чл. 36, ал.3.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.