Последни новини
Home / Законът / Преди консултативния съвет при президента, КПКОНПИ лансира енигматични проверки

Преди консултативния съвет при президента, КПКОНПИ лансира енигматични проверки

Defakto.bg

Буквално преди началото на свикания от президента консулативен съвет, който ще е за битката с корупцията, от КПКОНПИ разпространиха повече от загадъчно съобщение.

От него се разбира единствено, че антикорупционната комисия иска да сведе до публичното знание – а оттам и разпространение – водени две проверки. Но срещу кого, по чий сигнал, точно за какво – все въпроси, без които изреченията нямат подлог, обстоятелства и допълнения (едното сказуемо не стига), а информациите – смисъл, остава неизвестно. От КПКОНПИ предлагат тайнствени недомлъвки.

На молба на Де факто за пояснения, от комисията отказаха – ставало дума за секретна информация.

Но и абсурдните съобщения са показателни – за техните автори.

Предлагаме ви, без редакции, пълния текст на прессъобщението на КПКОНПИ.

Прессъобщение на Комисията

„Съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до Президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори.

Атаката срещу Комисията  е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача.“

Вие какво разбрахте от всичко това?

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.