Последни новини
Home / Законът / Преди консултативния съвет при президента, КПКОНПИ лансира енигматични проверки

Преди консултативния съвет при президента, КПКОНПИ лансира енигматични проверки

Defakto.bg

Буквално преди началото на свикания от президента консулативен съвет, който ще е за битката с корупцията, от КПКОНПИ разпространиха повече от загадъчно съобщение.

От него се разбира единствено, че антикорупционната комисия иска да сведе до публичното знание – а оттам и разпространение – водени две проверки. Но срещу кого, по чий сигнал, точно за какво – все въпроси, без които изреченията нямат подлог, обстоятелства и допълнения (едното сказуемо не стига), а информациите – смисъл, остава неизвестно. От КПКОНПИ предлагат тайнствени недомлъвки.

На молба на Де факто за пояснения, от комисията отказаха – ставало дума за секретна информация.

Но и абсурдните съобщения са показателни – за техните автори.

Предлагаме ви, без редакции, пълния текст на прессъобщението на КПКОНПИ.

Прессъобщение на Комисията

„Съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до Президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.

Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори.

Атаката срещу Комисията  е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.

В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.

Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.

За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача.“

Вие какво разбрахте от всичко това?

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.