Последни новини
Home / Законът / Преди КСНС Нинова обяви: БСП иска нов антикорупционен закон и промяна в правомощията на главния прокурор

Преди КСНС Нинова обяви: БСП иска нов антикорупционен закон и промяна в правомощията на главния прокурор

Defakto.bg

Преди заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев заради борбата с корупцията по високите етажи на властта, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че на  заседанието БСП ще предложи да бъде приет изцяло нов аникорупционен закон.

Изцяло нов антикорупционен закон, правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България, и разговори за промяна на правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които сега не подлежат на такъв“.  Трябва ни истински закон за борба с корупцията. Сега имаме един, написан набързо и поправян четири пъти, а резултати – няма, каза тя и обяви, че на КСНС ще предложи да бъде постигнат консенсус за изработване на  нов антикорупционен закон.

Второ, да се изберат 10 – 15 човека, които са независими от политически партии, които са сигурни срещу провокации от икономически кръгове, на които да се даде възможност да провеждат този закон, абсолютно безкомпромисно, заяви още Нинова.

Третото ми предложение е за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които в момента водят единствено до субективни решения“, добави тя.

Лидерът на БСП заяви още, че  „До изборите за ЕП няма да се върнем в Народното събрание“.

Държавният глава свика  КСНС на фона на имотния скандал във властта.  Заради разкрития, че представители на управляващата партия са пазарували скъпи жилища в луксозни квартали на  по-ниски от пазарните цени, оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента.  В скандала бяха замесени имената на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на сина на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  Главният прокурор разпореди проверки. а Бойко Борисов призова: „И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в Следствието, аршинът трябва да бъде един и същ – или незабавна оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките“.

Георгиев и Сарафов излязоха в отпуск.  От БСП настояха за отстраняването на председателя на Антикорупционната комисия. Президентът свали доверието си от Пламен Георгиев. Радев обясни, че сериозният проблем с доверието в държавността е причина да свика Консултативния съвет: „Как реагират партиите в момента? С оставките те казват: „Проблемът е приключен“. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата“.

И призова органите за борба с корупцията: „Те да бъдат пример за чистота и аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи, защото без здрава съдебна система нямаме правова и просперираща държава“.

Последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента беше преди година.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.