Последни новини
Home / Законът / Промените за шефа на КПКОНПИ може да „уволнят“ Пламен Георгиев

Промените за шефа на КПКОНПИ може да „уволнят“ Пламен Георгиев

Defakto.bg

Има опит за превръщане на комисията в репресивен орган

Изненадващите последни промени на промените в антикорупционния закон на практика могат да доведат до предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев и вероятно това е тяхната цел.

Атанас Славов

Това коментира преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР.

Както Де факто писа, в края на миналата седмица все още депутатът Данаил Кирилов и Христиан Митев от Обединени патриоти внесоха поправка, според която занапред председателят на КПКОНПИ няма да е задължително юрист, а може да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, като поне 5 от тях на ръководна длъжност. В мотивите на двамата пише, че така се изравнявали изискванията с тези за шефа на ДАНС и за членовете на Бюрото за СРС.

На фона на апартаментния скандал обаче избуяха подозренията, че може да се готви предсрочна смяна на Пламен Георгиев. По закон като председател на КПКОНПИ той е с 5-годишен мандат, който действа от 2018 г. Вече като министър Данаил Кирилов отхвърли „персоналния“ прицел на поправката, била подписана преди развоя на скандала с терасата на самия Георгиев.

„Ако е взето политическо решение да се търси нов председател на КПКОНПИ, това може да е основание със заключителна разпоредба да се прекратят правомощията на действащия и да се избере нов. Прилагането на тази техника обаче е много спорно и веднага би довело до критики за пълно политизиране на органа. По принцип промяната в изискванията би трябвало да има сила занапред, но аз не вярвам, че някой толкова далеч във времето (за след 5 години, колкото е мандатът на председателя на КПКОНПИ) мисли за промяна в законодателството“, коментира Атанас Славов.

Юристът обърна внимание и на друго – в ход е опит за превръщането на КПКОНПИ в реално репресивен орган. „Придаването на комисията на правомощия като на тип специална служба, позволяването да призовава като в наказателния процес, би я превърнало в класически репресивен орган. От самото създаване на комисията има проблем с нейното функциониране и в начина на определяне на правомощията й. Смесването на административни, административнонаказателни, оперативно-издирвателни, правомощия по проверка на декларации плюс гражданската конфискация, която сама по себе си е спорна като модел у нас, води до хибриден орган, който може да бъде използван за да бъдат „ударени“ или „опазени“ определени лица. Едно от официалните изявления на този орган бе, че г-н Делян Пеевски като един от най-проверяваните в държавата е и най-чист“, напомни Атанас Славов.

В същото време КПКОНПИ не е разследващ орган и неговите проверки, както и използваните специални разузнавателни средства не могат да служат като доказателство в наказателния процес. „Създава се привидност, заблуда за орган за борба с корупцията“, обобщи преподавателят по конституционно право.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.