Последни новини
Home / Законът / Промените за шефа на КПКОНПИ може да „уволнят“ Пламен Георгиев

Промените за шефа на КПКОНПИ може да „уволнят“ Пламен Георгиев

Defakto.bg

Има опит за превръщане на комисията в репресивен орган

Изненадващите последни промени на промените в антикорупционния закон на практика могат да доведат до предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Георгиев и вероятно това е тяхната цел.

Атанас Славов

Това коментира преподавателят по конституционно право Атанас Славов пред БНР.

Както Де факто писа, в края на миналата седмица все още депутатът Данаил Кирилов и Христиан Митев от Обединени патриоти внесоха поправка, според която занапред председателят на КПКОНПИ няма да е задължително юрист, а може да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, като поне 5 от тях на ръководна длъжност. В мотивите на двамата пише, че така се изравнявали изискванията с тези за шефа на ДАНС и за членовете на Бюрото за СРС.

На фона на апартаментния скандал обаче избуяха подозренията, че може да се готви предсрочна смяна на Пламен Георгиев. По закон като председател на КПКОНПИ той е с 5-годишен мандат, който действа от 2018 г. Вече като министър Данаил Кирилов отхвърли „персоналния“ прицел на поправката, била подписана преди развоя на скандала с терасата на самия Георгиев.

„Ако е взето политическо решение да се търси нов председател на КПКОНПИ, това може да е основание със заключителна разпоредба да се прекратят правомощията на действащия и да се избере нов. Прилагането на тази техника обаче е много спорно и веднага би довело до критики за пълно политизиране на органа. По принцип промяната в изискванията би трябвало да има сила занапред, но аз не вярвам, че някой толкова далеч във времето (за след 5 години, колкото е мандатът на председателя на КПКОНПИ) мисли за промяна в законодателството“, коментира Атанас Славов.

Юристът обърна внимание и на друго – в ход е опит за превръщането на КПКОНПИ в реално репресивен орган. „Придаването на комисията на правомощия като на тип специална служба, позволяването да призовава като в наказателния процес, би я превърнало в класически репресивен орган. От самото създаване на комисията има проблем с нейното функциониране и в начина на определяне на правомощията й. Смесването на административни, административнонаказателни, оперативно-издирвателни, правомощия по проверка на декларации плюс гражданската конфискация, която сама по себе си е спорна като модел у нас, води до хибриден орган, който може да бъде използван за да бъдат „ударени“ или „опазени“ определени лица. Едно от официалните изявления на този орган бе, че г-н Делян Пеевски като един от най-проверяваните в държавата е и най-чист“, напомни Атанас Славов.

В същото време КПКОНПИ не е разследващ орган и неговите проверки, както и използваните специални разузнавателни средства не могат да служат като доказателство в наказателния процес. „Създава се привидност, заблуда за орган за борба с корупцията“, обобщи преподавателят по конституционно право.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.