Последни новини
Home / Законът / Делян Добрев напусна парламента, този път наистина

Делян Добрев напусна парламента, този път наистина

Defakto.bg

Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание. Той е взел това решение след разговор с  министър-председателя  Бойко Борисов, съобщи БНР, като се позова на пресцентъра на ГЕРБ.

„С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля – не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира Добрев. Той аргументира личния си акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазили моралния стандарт на ГЕРБ и напуснали постовете си само заради съмнения.

Кой точно е спазеният стандарт тепърва ще се изяснява, както и дали оставките на високопоставените управляващи,  са достатъчни, доколкото всички са заради сериозни имотни скандали, докато са във властта.

Последни разкрития на Биволъ оповестиха, че  майката на депутата Делян Добрев, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов (зам.-кмет на Хасково) са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м.  Сделките са осъществени 2016 – 2018 г. Всички изброени лица са част от т.нар. “Дриймтийм”, назован така от самия Добрев, след разкритията, че обръч от фирми край Гаргови и родителите на Добрев са отишли поне 100 милиона от обществени поръчки.

Това е втора оставка на депутата и бивш министър на енергетиката.  В края на 2017 година той стана герой на „Кумгейт“ след оповестеното от  Елена Йончева  кадруване  на роднини и близки в община Хасково от Добрев.   Тогава той  подаде оставка от парламента, дори нарече Йончева неговия „политически убиец“.  Парламентът обаче я отхвърли, а опозицията прати казуса в КС.   Съдът  съд обяви  за противоконституционен отказа  на  Народното  събрание да прекрати депутатските правомощия на Делян Добрев,  след лично подадената от него оставка.

Томи Николов

Съдът не се  занимава с последващото  оттеглянe  на оставката на Добрев от  22 декември 2017 г.   Тогава за твърдото си решение да остане депутат,  Добрев бе уведомил Конституционния съд,  но съдът не взе това под внимание, а специалистите заподозряха,  че става дума за опит да бъде  осуетено решението на съда.    Вероятно, сегашната,  последна оставка на Добрев,  няма да бъде оттегляна, допускат наблюдатели.

Обявената оставка на Добрев съвпадна с друга, тази на на зам.-областния управител на София Томи Николов, който  напусна поста  също заради имотни скандали. Обяснението е сходно като това на Добрев. В мотивите си Николов посочва  „медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване“ . Според въпросните медийни публикации на „Биволъ“ –  Николов и половинката му Ивелина Джартова, която е общински съветник от ГЕРБ в София, строят на земеделска земя в кв. „Сеславци“.  В публикацията се казва, че имотът е със статут на земеделска земя и на него не би трябвало да може да се строи. На снимки, публикувани от сайта, обаче се вижда, че има издигната дървена постройка. Изгражда се и ограда. Имотът от 3755 кв. метра пък е купен за 700 лева през 2009 г

Заради повдигнато обвинение за присвояване на 2 000 000 лв. общински пари,  партия ГЕРБ напусна и кметът на Созопол Панайот Рейзи.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.