Последни новини
Home / Избрано / Защо съдът отмени отказа на Антикорупционната комисия да даде информация за 11 проверявани лица?

Защо съдът отмени отказа на Антикорупционната комисия да даде информация за 11 проверявани лица?

Defakto.bg

 

Отказът да бъде предоставена информация с мотив служебна тайна е незаконосъобразен, когато не са представени доказателства за класифициране на информацията по съответния ред и маркирането й с гриф за сигурност.  Това съобщава в месечния си информационен бюлетин Програма  Достъп до Информация*.

 С този мотив ВАС остави в сила решение на АССГ за отмяна на отказ на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) да предостави информация по десет формулирани въпроса, касаещи проверки на единадесет лица, заемащи или заемали публични длъжности. Информацията е поискана от Росен Босев (в. „Капитал“) със заявление от 3 януари 2018, а отказът на КОНПИ бе с мотив, че информацията представлява служебна тайна по смисъла на чл. 16 от ЗОПДНПИ (отм.).  В отказа бе посочено още, че предоставянето на исканата информация ще затрудни извършваните проверки и ще създаде възможност за разпореждане с имущество, което може да бъде признато за незаконно придобито. С подкрепата на ПДИ отказът бе обжалван пред АССГ. Впоследствие част от жалбата е оттеглена, тъй като след преглед на представените по делото докладни записки, в които са обсъдени случаите на посочените в заявлението 11 лица, е констатирано, че част от исканата информация е предоставена.  Делото продължи по отношение на информацията, която не е предоставена.

В резултат, с Решение № 4405 от 28 юни 2018 АССГ отменя отказа и връща преписката на председателя на КОНПИ за ново произнасяне по заявлението при съобразяване с указания на съда по тълкуването и прилагането на закона.  Съдът приема, че в случаят органът нито е представил, нито се е позовал на списък на категориите информация, класифицирана като служебна тайна, в организационната единица КОНПИ.  Не са представени доказателства, че е изпълнен реда за маркиране на класифицираната информация чрез поставянето на гриф за сигурност със съответните реквизити – ниво на класификация, дата на изтичане на срока на класификация и правното основание за класифициране. При това положение не е ясно по какви съображения задълженият субект е приел, че информацията предмет на заявлението по ЗДОИ, представлява защитена по закон информация (служебна тайна), срокът за защита, на която още не е изтекъл.

Срещу решението на АССГ е подадена касационна жалба от КОНПИ. В резултат, с Решение № 3157 от 05.03.2019 на ВАС решението на първата инстанция е оставено в сила. Съдиите споделят заключенията на първоинстанционния съд, че в процесния случай административният орган не е разграничил вида на търсената информация по всяко отделно искане от т. 1 до т. 10 в подаденото заявление за достъп, за да може да извърши законосъобразна преценка относно основанията за нейното предоставяне или съответно за постановяване на отказ. След като задължения субект е приел, че достъп до търсената информация следва да бъде отказан на основание чл. 37, ал. 1, т. 1 от ЗДОИ, същият е следвало да изложи съображения за всички релевантни факти, определящи търсената информация като класифицирана по чл. 25 или чл. 26 от Закона за защита на класифицираната информация.

Отделно, магистратите посочват, че е недопустимо административният орган да сочи нови мотиви за издаване на отказа едва на етап съдебно производство.

На последно място, магистратите отбелязват, че преписката следва да бъде върната на органа за ново мотивирано произнасяне, при което задълженият субект следва да изясни характера на исканата информация, нейния вид и да изложи конкретни мотиви по всеки пункт от заявлението. Решението е окончателно.

*Източник: Програма Достъп до Инфорамция, брой 3 (183) на месечния информационен бюлетин.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.