Последни новини
Home / Законът / Кадровиците атакуваха Панов: Вярвате ли в българския съд, заставате ли зад съпругата си? (Допълнена)

Кадровиците атакуваха Панов: Вярвате ли в българския съд, заставате ли зад съпругата си? (Допълнена)

Defakto.bg

Отказвам да участвам в това, отговори председателят на ВКС

Неочаквано, а може би – планирано, на старта на заседанието на Съдийската колегия на ВСС Лозан Панов бе атакуван от кадровици, този път заради изявленията на съпругата му Елисавета Панова. Нещо повече – директно бе подложено на съмнение правото на Панов да продължава по-нататък работата си.

Конкретният повод бе  казаното от Елисавета Панова в неделя, че осъждането на Панов, задето не е дублирал имотните си декларации, е „извращение в правото“ и че „трябва да си признаем, че живеем в завладяна държава“. Казано бе във връзка със завеждането на дело в Страсбург заради липсващо правосъдие.

Първа днес започна Боряна Димитрова. „Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното ви състояние и личния ви живот. Но колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател, искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище, вярвате ли на българските съдии?“

Председателят на ВАС Георги Чолаков продължи: „Уважаеми, г-н председател и аз искам да задам един въпрос, продуктуван от колегите в административния съд. Искам и аз да уточня, че не се интересувам нито от личния ви живот, нито от имотното ви състояние. Г-н председател, питам ви, споделяте ли това изявление на вашата съпруга, че съдебният акт на АССГ е “извращение с правото”?

Олга Керелска се намеси с критика, че не е редно подобни въпроси да се поставят в момента, без да са били предварително обявени. “Ние работим по предварително обявен дневен ред”, категорична бе тя.

“Не виждам проблем колегата Панов да отговори на поставените въпроси”, настоя Чолаков.

Драгомир Кояджиков се намеси с припомняне, че когато членове на Съдийската колегия са му отправили 9 въпроса, Панов е „избягал“.

Чудим се какво правим тук, включи се Боян Магдалинчев.

Лозан Панов бе категоричен: „Казахте какво правя тук?! Както предния път, така и сега няма да участвам в това“. След което председателят на ВКС напусна заседанието.

Но изказванията продължиха.

„И аз наистина се чудя какво правя, да стана ли да изляза и аз . За пореден път се демонстрира безкрайно пренебрежително отношение към Съдийската колегия, не е нормално за втори път председателят на ВКС да излиза без никакъв оттговор, това не са наши въпроси, а на поставилите ги колеги!“, обяви Магдалинчев.

Атанаска Дишева опонира: „И аз се чудя какво правим тук. Впрочем, аз зная какво правя. Дойдох да участвам в обсъждане на предварително обявения дневен ред. Ако г-н Чолаков и г-жа Димитрова в неделя са получили обаждане от магистрати, защо вчера не ги поставихте въпросите, да се подготвя и аз. Започнахте с изявления, че не се бъркате в ничий личен живот, ама вие точно това правите, опитвате се да ни направите участници в театър по сценарий, който очевидно е готвен и в неделя, и вчера!„. И предложи заседанието да продължи по дневния ред, като Чолаков поеме председателстването.

Вероника Имова обаче също взе думата: “ Кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка, не можем да продължим кадровите, без да изясним моралния. Когато оглавяваш най-високото ниво на съдебната юридсикция и непрекъснато създаваш около дебе си ситуации и осребряваш с опортюнизма към колегите си резултатите от тази критика, без да обясниш защо го правиш и без да кажеш вярваш ли в съдебната система, от която си част, да се обявяваш срещу нея и да не спазваш влезли в сила съдебни актове… Какъв пример даваш на колегите си и как ще решаваш кадровите въпроси в системата, като не вярваш в нея?!“

Днес кадровиците спряха дотук. Но продължението – явно – предстои.

Боян Магдалинчев: Г-н Панов е последователен в неглижирането на Съдийската колегия

След заседанието, по искане на журналисти, представляващият ВСС Боян Магдалинчев даде импровизиран брифинг. На него заяви:

„Поведението на г-н Панов е повтарящо се. Той не отговори на въпросите, зададени му от членове на Съдийската колегия и излезе от заседанието. После пак си тръгна, когато се обсъждаше униформеното облекло на военните магистрати, сега и днес.

Не считам, че това е нормално поведение. Не мога да допусна, че един съдия, особено председателят на ВКС няма да спазва закона – както беше в случая с военните магистрати“.

Представляващият ВСС каза също: „Тук няма място за лични обиди. Но да се твърди, че един влязъл в сила съдебен акт е „извращение в правото“?!“

На напомняне, че това е изказване на съпругата на Панов, а не негово, Магдалинчев репликира: „Да, затова колегите поискаха просто да отговори дали застава зад това мнение“. На въпрос колко пъти досега от висш магистрат е   искано да коментира действия на съпругата си, представляващият ВСС каза, че не си спомня такъв случай.

Попитан дали след днес мнозинството в колегията планира някакви конкретни действия за Панов, отговорът бе „не, нищо не сме обсъждали“. (Известно е, че 17 от ВСС могат да гласуват предсрочно отстраняване от длъжност на някой от „тримата големи“, но с ясни аргументи какво са нарушили).

За заявката за завеждане на дело в Страсбург Магдалинчев заяви, че това е въпрос на лично разбиране. Отказа да коментира и отказа на Панов да излезе в отпуск, както бе призовал премиерът Борисов.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.