Последни новини
Home / Законът / Петко Дюлгеров се отрече от показания за искан подкуп от кметиците на „Младост“ (допълнена)

Петко Дюлгеров се отрече от показания за искан подкуп от кметиците на „Младост“ (допълнена)

Defakto.bg

Давани са под натиск и срещу обещания

Изненадващ развой претърпява емблематичното дело „Младост“ на финалната си права.

Петко Дюлгеров, обвинен от прокуратурата като посредник за „корупцията“, днес проговори пред съда и се отрече от всички показания, дадени от него на досъдебното производство. Тоест –  за действително искан от Десислава Иванчева и Биляна Петрова подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Нещо повече – пред съда Дюлгеров заяви, че първоначалните му показания са дадени под натиск и срещу обещания да бъде освободен, ако са „правилни“.

След това разкритие отпадна още един „коз“ на обвинението.

От прочетените в съдебна зала протоколи от разпити на Дюлгеров, стана ясно, че той е говорил на 3 пъти – на 18 април, веднага след ареста на тримата, на 25 април и на 3 юли, съобщи Клуб Z.

При първия разпит още на другия ден след зрелищния арест пред Спортната палата в центъра на София, Дюлгеров разказва как с него се свързал Александър Ваклин, как посредничил при подкупа, как си взел 14 000 евро от общо 70 000, осигурени от предприемача. И как след това, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. На другите два разпита той не вкарва нови факти само декларира, че поддържа показанията си, дадени въпросния първи път.

Днес обаче Дюлгеров заявява:именно на този първи разпит показанията му са дадени под натиск, в присъствието на служебен адвокат, който го тласкал да дава „правилни“ показания. Към това е бил тласкан и от служители на КПКОНПИ, разпитвали го няколко часа без адвокат.

Аз съм подписал протокола. Но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск. Първо пред служебен адвокат, който ми беше обяснил, че ако… нали… дам „правилните“ показания… А и служителите на КОНПИ, които дори без адвокат ме разпитваха 2 часа, ми казаха, че ако дам правилните показания, дори мога да бъда освободен„, заяви Петко Дюлгеров.

Преди това в своите обяснения пред съда Десислава Иванчева и Биляна Петрова категорично отрекоха когато и да било, по какъвто и да е повод и от когото и да било да са искали нещо или да са изнудвали някого в своя полза.

Биляна Петрова бе и конкретна – забавяне при произнасянето по строителните преписки е имало, но на ден в общината са постъпвали по 100-150 преписки. Направи и паралел с актуалния апартаментен скандал: „10 месеца не са нещо нечувано. Ето вчера научихме от медиите, че община „Слатина“ 7 години се е бавила с преписка за незаконен таван!“ (Очевидно визираше терасата на Пламен Георгиев).

След почивка, делото трябваше да продължи с пледоарии.

На финала -отвод?!

Но не – изненадващо прокуратурата поиска отвод на съдия Иво Хинов, на финала на процеса. Ако той го беше дал, цялото съдебно следствие трябваше да тръгне отначало. Не се случи, отвводът бе отказан.

Обвинението се сети да го иска, изтъквайки три причини. Първата, че съдия Хинов бил отказал изслушване на всички спецсредства в зала (не сега, преди. А по общо споразумение между страните се изслушваха само онези веществени доказателствени средства от СРС, по които има спор). Втората – че днес на прокуратурата било отказано призоваване и изслушване на нов свидетел – Анри Ковачев, който бил в една килия с Петко Дюлгеров и щял да разкаже за едни оранжеви бележки, които Дюлгеров си разменял с Иванчева и които ги няма. Съдът обаче отказа и искането за две нови свидетелки на защитата. Третият  мотив за отвода – отказана била нова графологична експертиза на записите от тефтерчето на Иванчева.

Ако това, че съдът отсъжда кои искания да приеме и кои да отхвърли можеше да е основание за отвод, нямаше да остане неотведен съдия, коментира адвокат Марин Марковски.

Пледоариите бяха насрочени за неделя.

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.