Последни новини
Home / Законът / СГС потвърди: Бойко Борисов е наклеветил Елена Йончева, ще плаща

СГС потвърди: Бойко Борисов е наклеветил Елена Йончева, ще плаща

Defakto.bg

Разликата е, че лично премиерът трябва да плати обезщетението на депутатката – журналист

Категорично – премиерът Бойко Борисов е изказал обидни и неверни слова по адрес на Елена Йончева за работата й като журналист. Това постанови втората поред съдебна инстанция – Софийският градски съд,  по делото, заведено от Йончева срещу Борисов за непозволено увреждане. Спорът е граждански, но заключенията – общонационални, вече.

Осъждането на Борисов е за негови изказвания  в предизборната кампания през 2017-а на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той завявява, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева

Първото виновно изказване на Борисов са думите му, че: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга осъдителна  реплика е твърдението му, че: Бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“.  В нея бе акцентирано на връзката в миналото на Елена Йончева  с бившия премиер Сергей Станишев.

Бойко Борисов трябва да заплати 5000 лева обезщетение на Елена Йончева  заедно с със законната лихва върху главницита, считано от  10.03.2017 г. до окончателното изплащане, както и разноски за първоинстанционното производство в размер на 825 лв.

Йончева доказа, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а  твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик.

Искът й  бе за 20 000 лева, а когато заведе делото,  в профила си във Фейсбук тя написа,  че ако съдът уважи жалбата й, тя ще дари парите на кампанията „Повече българчета за България“.

„Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват“, написа още Йончева. Това е битка за повече честност и морал, казва тя.  „Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление,  представяте ли си  как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна“, каза  тя.

И още: „Ще  докажа, че Борисов лъже и го призовавам, ако направя  това, той  да  напусне политиката“,  предизвика го  Йончева. „Един министър председател не може да си позволява да лъже, нито е държавническо, нито е морално“,  възмутено коментира тя.

На първа инстанция Софийският районен съд уважи иска за непозволено увреждане и осъди Борисов и партия ГЕРБ солидарно да платят 5 000 лева за това на Елена Йончева.

Премиерът обжалва.  А втората инстанция, СГС, е далеч по-категорична – решението на СРС е правилно, но адресатът частично е сгрешен. Лично Борисов трябва да плати обезщетението на Йончева, а не солидарно с партия ГЕРБ.

Дали ще има трета инстанция е под въпрос – по гражданските спорове ВКС сам решава дали да ги допусне.

 

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.