Последни новини
Home / Законът / СГС потвърди: Бойко Борисов е наклеветил Елена Йончева, ще плаща

СГС потвърди: Бойко Борисов е наклеветил Елена Йончева, ще плаща

Defakto.bg

Разликата е, че лично премиерът трябва да плати обезщетението на депутатката – журналист

Категорично – премиерът Бойко Борисов е изказал обидни и неверни слова по адрес на Елена Йончева за работата й като журналист. Това постанови втората поред съдебна инстанция – Софийският градски съд,  по делото, заведено от Йончева срещу Борисов за непозволено увреждане. Спорът е граждански, но заключенията – общонационални, вече.

Осъждането на Борисов е за негови изказвания  в предизборната кампания през 2017-а на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той завявява, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева

Първото виновно изказване на Борисов са думите му, че: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга осъдителна  реплика е твърдението му, че: Бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“.  В нея бе акцентирано на връзката в миналото на Елена Йончева  с бившия премиер Сергей Станишев.

Бойко Борисов трябва да заплати 5000 лева обезщетение на Елена Йончева  заедно с със законната лихва върху главницита, считано от  10.03.2017 г. до окончателното изплащане, както и разноски за първоинстанционното производство в размер на 825 лв.

Йончева доказа, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а  твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик.

Искът й  бе за 20 000 лева, а когато заведе делото,  в профила си във Фейсбук тя написа,  че ако съдът уважи жалбата й, тя ще дари парите на кампанията „Повече българчета за България“.

„Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват“, написа още Йончева. Това е битка за повече честност и морал, казва тя.  „Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление,  представяте ли си  как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна“, каза  тя.

И още: „Ще  докажа, че Борисов лъже и го призовавам, ако направя  това, той  да  напусне политиката“,  предизвика го  Йончева. „Един министър председател не може да си позволява да лъже, нито е държавническо, нито е морално“,  възмутено коментира тя.

На първа инстанция Софийският районен съд уважи иска за непозволено увреждане и осъди Борисов и партия ГЕРБ солидарно да платят 5 000 лева за това на Елена Йончева.

Премиерът обжалва.  А втората инстанция, СГС, е далеч по-категорична – решението на СРС е правилно, но адресатът частично е сгрешен. Лично Борисов трябва да плати обезщетението на Йончева, а не солидарно с партия ГЕРБ.

Дали ще има трета инстанция е под въпрос – по гражданските спорове ВКС сам решава дали да ги допусне.

 

About De Fakto

Проверете също

Политика на диалог и разумна комуникация, обеща зам.-министър Георги Николов на синдикатите от ГДИН и ГДО

Привърженик съм на политиката на диалог и разумна комуникация, на боравенето с факти и на …

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.