Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов поиска от Инспектората проверката срещу себе си

Лозан Панов поиска от Инспектората проверката срещу себе си

Defakto.bg

В писмо до главния съдебен инспектор Теодора Точкова Лозан Панов поиска да му бъдат изпратени актът и докладът от прекратената проверка срещу него, съобщиха от ВКС.

Лозан Панов

Става дума за проверката, образувана по сезиране от Съдийската колегия на ВСС, след като 11 апелативни спецсъдии се почувстваха засегнати от действия на председателя на Върховния касационен съд.

След три месеца проучване Инспекторатът не установи данни Панов да е посягал на съдийската независимост и публично оповести прекратяването на тази проверка срещу него.

Теодора Точкова

Сега обаче председателят на ВКС изисква всички документи, тъй като има право не само да бъде уведомен за резултатите, но и да се запознае с всички материали.

Съгласно чл. 175о, ал. 3 от ЗСВ проверяваното лице се уведомява за резултатите от проверката и за решението на Инспектората към Висшия съдебен съвет по доклада. Като проверявано лице бих искал да се запозная и с акта, в който са отразени резултатите от цитираната проверка, както и с изготвения доклад по нея.Освен това трябва да подчертая, че поради характера на производството пред ИВСС, засягащо правомощията на председателя на по-горестоящия съд да извършвапроверки на организацията на дейността на съдиите от по-долната инстанция, изводите от доклада са изключително важни“, заявява Лозан Панов.

Конкретният повод бе разпоредена от самия Панов проверка на делата за арестите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова след мълниеносното спиране на решението за освобождаването им от килията под „домашен арест“. Съдии от ВКС установиха сериозни нарушения, но пък тези от апелативния спецсъд заподозряха тенденциозно отношение срещу тях. И сезираха кадровиците.

Миналата седмица покрай скандала с апартаментите на властта Панов отново влезе в графата на проверяваните. Този път прокуратурата поиска  от Инспектората да го провери за конфликт на интереси заради купения от съпругата му апартамент от „Артекс“ преди двамата да се запознаят.

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.