Последни новини
Home / Законът / Обвинителите в Пловдив с паралелни деловодни системи, Цацаров ги порица

Обвинителите в Пловдив с паралелни деловодни системи, Цацаров ги порица

Defakto.bg

ВСС разреши една кадрова драма в районната прокуратура на Пловдив, за откриването на нов щат за системен администратор. Колегията предлага това да стане чрез трансформация на един щат от апелативната прокуратура в града.

Дотук се стигна след изслушване на трима оттговорни обвинители от Пловдив – апелативния прокурор Иван Даскалов, окръжния Румен Попов и районния Чавдар Грошев. Те бяха извикани пред ВСС заради разногласия откъде да се вземе новия щат за системен администратор. Даскалов и Попов не бяха съгласни да преотстъпят “свой” щат.

А покрай разбора на положението, стана ясно и друго – прокуратурите в Пловдивводят паралелни деловодни системи, различни от единната система на прокуратурата, за което бяха порицани от Сотир Цацаров.

На заседанието бе очертана следната ситуация – в момента РП има един системен администратор, ОП – трима, а АП – двама.

Чавдар Грошев обяви, че в РП-Пловдив работят 53 магистрати и 56 служители. А системният администратор обслужва 94 места. Той отново заяви искането за нов щат, но без да казва отткъде да се вземе той.

Иван Даскалов на свой ред обяви, че системата в АП е организирана така, че мрежата е единна и сървърите са единни, затова е пресилено и не отговаря на истината, че системният администратор на районната прокуратура поддържа 94 места, а тези в апелативната прокуратура – 35 места. Освен това системните администратори в АП са изградили “и една друга деловодна програма, която и сега работи и в трите прокуратури, не сме я свалили, защото от нея много по-лесно се извлича статистическа информация, отколкото от унифицираната информационна система”.

Румен Попов пък изтъкна, че тримата системни администратори в ОП обслужват следствието, РП Карлово, Асеновглад и Първомай, както и СРС, които се експлоатират от всички прокуратури. Отделно извършват справки в системата на МВР, в БНБ, нотариални кантори, националната база за населението.

“Не искам да приемате, че е административен или служебен инат, а че е обосновка”, заяви Попов.

Пламена Цветанова от ВСС напомни, че в Софийската градска прокуратура двама, асега вече един системен администратор обслужва всички прокурори и 70 следователи.

В крайна сметка 8 от казровиците гласуваха “за” вземането на щат от апелативната прокуратура, 1 бе той да се вземе от окръжната.

А Сотир Цацаров обърна внимание и на тримата обвинители, че воденето на паралелни деловодни системи освен че е нецелесъобразно е и нарушение.

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.