Последни новини
Home / Законът / Предизборно, първи решения на ВАС за съставите на районните комисии

Предизборно, първи решения на ВАС за съставите на районните комисии

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви първите решения по жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за определяне на състава  на районни избирателни комисии, съобщиха оттам.

Жалбите срещу решения на ЦИК с номера 54, 55, 65, 66, 67и 72 бяха  подадени на 8 април т.г. от „БСП за България“, като срещу решение № 54 имаше регистрирана жалба и  от „България без цензура“, както и искане за спиране на предварителното изпълнение на решението.

Решенията на Върховния административен съд са както следва:

  1. От­­­меня се Решение №54-ЕП/04.04.2019 г. на ЦИК, с което е назначена РИК в Шестнадесети район – Пловдив, в състав от 19 членове, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019г. Изпраща преписката на Централната избирателна комисия със задължителни указания дадени в мотивите на настоящото решение.
  2. Отменя Решение № 55-ЕП/04.04.2019г., постановено от ЦИК, с което в Седемнадесети район – Пловдив е назначена Районна избирателна комисия. ВРЪЩА преписката на Централната избирателна комисия за ново произнасяне съобразно с изложените в настоящото  решение мотиви.
  3. Отхвърля жалбата на коалиция от партии „БСП за България“, срещу Решение № 65 ЕП/04.04.2019 г. на Централната избирателна комисия /ЦИК/, с което е назначена Районна избирателна комисия /РИК/ в Двадесети район – Силистренски, в състав от 15 членове, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019г.
  4. Отхвърля жалбата на Коалиция „БСП за България“ подадена чрез пълномощник А. Вълков срещу Решение № 66-ЕП/04.04.2019 г. на ЦИК, с което е назначена Районна избирателна комисия в четвърти район -Великотърновски, в състав от 15 членове, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 год.
  5. Отхвърля жалбата на „БСП за България“ срещу решение № 67-ЕП/4.04.2019 г. на Централната избирателна комисия, с което е назначена Районна избирателна комисия в Тридесети район – Шумен, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.
  6. Отменя се Решение № 72-ЕП/ 05.04.2019 на ЦИК,  с което е назначена Районна избирателна комисия в Шести район – Врачански, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. Преписката се връща за ново произнасяне, съгласно мотивите.

Днес във ВАС няма постъпили жалби срещу решения на ЦИК. Вчера са регистрирани 5 жалби, разгледани днес. Решенията ще бъдат обявени утре.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.