Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев: Кой ще разследва скалъпеното обвинение срещу Иванчева и склоняване към лъжествидетелство

Радан Кънев: Кой ще разследва скалъпеното обвинение срещу Иванчева и склоняване към лъжествидетелство

Defakto.bg
Десислава Иванчева, отстранена от кметския пост заради подкуп, който оказва се, не е искала

Кой е виновен, решава Съдът, на трета инстанция. Дотогава всички са еднакво невинни. В случая с Десислава Иванчева, обаче, поне по едно “доказателство” на прокуратурата и КОНПИ отпадаше на всяко заседание. И накрая не остана нито едно. Нито едно…“  Това написа във Фейсбук водачът на листата на Демократична България и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев.

Повод за изразеното  мнение,  е шокиращият развой, който претърпява емблематичното дело „Младост“ – вчера основният  свидетел на прокуратурата,   Петко Дюлгеров  се отрече от  всички показания, дадени от него на досъдебното производство за  подкуп, искан от Десислава Иванчева и Биляна Петрова  от строителния предприемач Александър Ваклин.   Самият Ваклин не е  твърдял,  че са му искани пари директно от двете, затова и показанията на Дюлгеров бяха ключови за прокуратурата.   Пред съда  във вторник обаче Дюлгеров заяви, че първоначалните му показания са дадени под натиск и срещу обещания да бъде освободен, ако са „правилни“.    Така отпадна и последният „коз“ на обвинението, а адвокат Ирен Савова, защитник  на Биляна Петрова, пред Де Факто напомни  максимата от популярната детска приказка: „На лъжата краката са къси!“

„Сега със страшна сила виси въпросът за отговорността за скалъпеното обвинение, фабрикуването на СРС-та и склоняването към лъжесвидетелство. Всичко това са тежки престъпления, извършени от прокуратурата и КОНПИ, най-вероятно – под пряко политическо давление и натиск на същите хора, които обитават евтини, но луксозни жилища“,   коментира един от най-тежките въпроси по сагата „Младост“ Радан Кънев.

Той призовава и за независимо и международно разследване за посочените от него „деяния на най-високо ниво, разграждащи самата същност на демокрацията и правовата държава“.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.