Последни новини
Home / Гостува ни / Софийски адвокатски съвет обяви осъждането на адв. Насрин Сотуде за срамна репресия срещу достойнството на човека

Софийски адвокатски съвет обяви осъждането на адв. Насрин Сотуде за срамна репресия срещу достойнството на човека

Defakto.bg
Насрин Сотуде

Софийски адвокатски съвет обяви подкрепа за  Насрин Сотуде,  известна правозащитнича в Иран,  осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик. Столичните адвокати смятат  подобно осъждане за  срамна и жестока мярка  срещу  неприкосновеността на личността,  достойнство и свободата на изразяване.  Подобна присъда  е репресия срещу цялата адовокатска общност по света, заявяват в позиция столичните адвокати  и призовават за солидарност към случая  Сотуде всички  българските адвокатури и адвокати, както и от българските власти.

„Подобна репресия засяга цялата адвокатска общност, подкопава върховенството на правото и нарушава по недопустим начин международните договори и по-специално Международния пакт за граждански и политически права, към който Иран се е присъединил, както и Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите, който също е в сила за Иран“, посочва Софийският адвокатски съвет.

Насрин Сотуде е известна с  битката си в Иран срещу домашното насилие и смъртните присъди срещу малолетни престъпници, както и в защита на жени, позволили си да се покажат публично без хиджаб – нещо недопустимо в ислямската държава. Срещу нея бяха повдигнати 7 обвинения, свързани с националната сигурност, които тя отрича.

През 2012-а година, докато беше в затвора, получи наградата на Европейския парламент „Сахаров“ за свобода на мисълта.   Тя е един от седемте адвокати по човешки права,  арестувани в Иран. Обвинена е в шпионаж, обида на върховния водач аятолах Али Хаменей и разпространение на противодържавна информация. Задържането ѝ, както и присъдата, предизвика вълна от недоволство.

Цялата позицията на САС: 

Софийски адвокатски съвет, следейки с безпокойство международното положение, като има предвид Резолюцията на Европейския Парламент към Иран по случая на Насрин Сотуде;[1]

Изразява твърдата си позиция в подкрепа на адвокат Насрин Сотуде, една от най-изявените адвокати по човешки права в Иран, носителка на наградата „Сахаров“ и ярка поддръжничка на защитата правата на жените;

Солидаризира се с призива на международната общност в лицето на Международния съюз на адвокатите (International Association of Lawyers- UIA), с този на Института по права на човека към международната асоциация на адвокатурите (International Bar Association’s Human Rights Institute – IBAHRI), с Федерацията на Европейските адвокатури (European Bar Federation), с призива на Съвета на Европейските адвокатури и правни сдружения (CCBE), с този на Европейския съюз, изразен от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, с този на Нюйоркската адвокатска колегия, и изрично с позицията на Миланската адвокатска колегия, както с Парижката адвокатска колегия и с Националния съвет на Френските адвокатски колегии и др.;

Софийският адвокатски съвет счита, че репресията върху адвокати, където и да било по света, е абсолютно недопустима и следва да бъде посрещната с остро противопоставяне.

Макар да са насочени най-вече към засягане на националната сигурност и ред, по съществото си обвиненията срещу адвокат Сотуде са свързани изцяло с работата й на адвокат и с позицията й на правозащитник. Постановената присъда от 38 години затвор и 148 удара с камшик е крайно непропорционална и засяга по срамен и жесток начин правото на неприкосновеност на личността, на достойнство, на свобода и на изразяване на адвокат Сотуде.

Подобна репресия засяга цялата адвокатска общност, подкопава върховенството на правото и нарушава по недопустим начин международните договори и по-специално Международния пакт за граждански и политически права, към който Иран се е присъединил, както и Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите, който също е в сила за Иран.

Ето защо, Софийски адвокатски съвет призовава за солидарност от страна на българските адвокатури и адвокати, както и от българските власти към случая на адвокат Сотуде.

Софийски адвокатски съвет отправя призив към Посолството на Ислямска република Иран в София, като настоява иранските власти да освободят незабавно адвокат Насрин Сотуде и да преустановят посегателствата срещу нейната личност и срещу адвокатската професия.

Софийски адвокатски съвет

[1] P8_TA(2018)0525

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.