Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Имотните скандали са само елемент от силното срастване между политическа и икономическа власт

Янаки Стоилов: Имотните скандали са само елемент от силното срастване между политическа и икономическа власт

Defakto.bg

Най-опасната е законовата корупция – облагодетелстване чрез законодателни промени на определи частни корпоративни интереси. Едва ли не, трябва да се корумпираш, за да дойдеш на власт или да се задържиш във властта. Това е омагьосаният кръг, пред който сме изправени. Борбата с корупцията е борба за замяна на модел, който изтощава и икономически, и социално българското общество и силно подронва доверието в това, което се нарича демокрация“.   Това заяви пред БНР Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП. Той  подчерта, че цялата политика в съвременния свят е подвластна на подобни влияния, „но в българския случай има още по-крайни проявления“.

„Това, което се случва през последните седмици у нас, е само елемент в по-тежкия проблем между силното срастване между политическа и икономическа власт през последните години. Тази невъзможност да се прокара ясна граница между това какво правят политиците и къде стои бизнесът се проявява в сюжета с апартаментите“, допълни още Стоилов  в предаването „12+3“.

Янаки Стоилов призова „да не се вторачваме само върху това на повърхността и е по-лесно видимо, а да поставим истинския въпрос“.

„Има два въпроса, чиито отговори трябва да се намерят – какви са били обикновено цените, на които фирмите продават апартаменти в същите сгради или райони. Тогава може да разберем дали има търговия с влияние и дали фирмите печелят терени и получават спорни решения за строеж. Вторият въпрос по тази тема е, че трябва да има приблизително съпоставяне между доходите и имуществото на лицето с направените разходи за придобиване на нови имоти. Ако има несъответствие, това е повод антикорупционната комисия да направи проверка на длъжностните лица, които са в обсега на нейната дейност“, обясни Стоилов.

„Много от подадените оставки в ГЕРБ като че ли искат да изпреварят проверките на тези органи, за да може да се снижи градуса на общественото напрежение, а за мен това говори, че някои от тези лица като че ли наистина чувстват уязвимост, защото, ако продължи да се развива процесът по официалния път, той би могъл да доведе до резултати, които в някои от случаите няма да са в полза на проверяваните“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.