Последни новини
Home / Законът / Гротески в спецсъда по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“

Гротески в спецсъда по делото „Трайков-Прокопиев-Дянков“

Defakto.bg

Едно от емблематичните дела на специализираното правосъдие срещу „високите“ етажи, придоби гротескно-битови нюанси. Процес с шестима подсъдими, всеки с по двама защитници, с няколко прокурори, с тричленен съдебен състав, десетина призовани свидетели се оказа „натикан“ в нещо като кабинет, именуван „зала“.

Иде реч за делото срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и срещу бизнесмена-издател Иво Прокопиев за приватизацията на миноритарния държавен дял на енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г., изтъргуван на фондовата борса. Според обвинението – на занижени цени, ощетили хазната със 7 милиона (първоначално бяха 28 милиона). Бившият финансов министър Дянков и Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление по приватизацията (първият като извършител, вторият – като помагач), а бившиятт енергиен министър Трайков отговаря за безстопаственост в особено големи размени.

Делото тръгна след три прекратявания – и от СГС първоначално, и от спецсъда веднъж впоследствие. Казусът е сериозен, обществено-значим, и откъм обвинения, и откъм личности. В идеалния вариант би трябвало да даде отговори на вълнуващия гражданите въпрос: къде изтичат държавните пари?!

Но за правосъдието е важна конкретиката. В случая дали прокуратурата наистина се е прицелила в ограбването на хазната с железни аргументи или активността й е била конюнктурно мотивирана. Това се изяснява в съда. (А там настоящият енергиен министър Емил Николов, бивш шеф на Агенцията по приватизацията, взела решението за сключването на сделката и избора на борсовия посредник, бе категоричен – натиск тогава върху АП не е оказван, преценено е било, че държавата няма интерес от дела си в ЕВН. Което не означава, че преценката е била вярна, но в наказателното производство се търсят конкретни престъпления).

Днес пък настоящият шеф на КЗК Юлия Ненкова, през 2011 г.изпълнителен директор на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол в свидетелствата си също не видя проблем в сделката.

Затова пък….

В насрочения час заседанието по гръмкото дело се провежда в нещото, наречено „зала 6“, илюстрира битовите абсурди „Клуб Z“ (от самото му създаване спецправосъдието си има сграда на ул. „Черковна“ в София, която, поради нарасналата му подсъдност все повече му отеснява. Трето и четвърто е защо „високата“ корупция се оказа в спецструктурите, отричани в нашенско изпълнение в самия им зародиш  – б.р.).

Действието се развива в стая с приблизителни размери 4 на 5 метра.

Съдът заседава на маса, а за всички останали има 5 пейки, дълги по около 1,2 м. Освен прокурорите, един от подсъдимите – Трайчо Трайков стърчи прав, а Симеон Дянков, изстенал, че пътува за заседанието чак от Вашингтон и моли да не се отлага, сяда.

Томовете с материали са в пазарска количка, която се разкарва. Върху нея са натрупани дрехите на присъстващите. А при нужда от предявяване на материали оказалият се най-близо започва да тараши в количката да търси искания том…

Съдия Вилислава  Ангелова се видя в чудо и звъня по телефона от самата председателска банка, пардон – маса. „Аз съм в зала… Не в зала, а в шесто помещение- каза тя на неизвестния събеседник след кратко замисляне.- Направете нещо да не отложим делото!“

Така след върховни еквилибристики всички след около половин час се понесоха към друга зала, а единият от съдебните заседатели достолепно прибута количката с томовете по делото за приватизацията на ЕВН.

Ами така е. У нас.

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.