Последни новини
Home / Законът / Гротески в спецсъда по делото “Трайков-Прокопиев-Дянков”

Гротески в спецсъда по делото “Трайков-Прокопиев-Дянков”

Defakto.bg

Едно от емблематичните дела на специализираното правосъдие срещу “високите” етажи, придоби гротескно-битови нюанси. Процес с шестима подсъдими, всеки с по двама защитници, с няколко прокурори, с тричленен съдебен състав, десетина призовани свидетели се оказа “натикан” в нещо като кабинет, именуван “зала”.

Иде реч за делото срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и срещу бизнесмена-издател Иво Прокопиев за приватизацията на миноритарния държавен дял на енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г., изтъргуван на фондовата борса. Според обвинението – на занижени цени, ощетили хазната със 7 милиона (първоначално бяха 28 милиона). Бившият финансов министър Дянков и Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление по приватизацията (първият като извършител, вторият – като помагач), а бившиятт енергиен министър Трайков отговаря за безстопаственост в особено големи размени.

Делото тръгна след три прекратявания – и от СГС първоначално, и от спецсъда веднъж впоследствие. Казусът е сериозен, обществено-значим, и откъм обвинения, и откъм личности. В идеалния вариант би трябвало да даде отговори на вълнуващия гражданите въпрос: къде изтичат държавните пари?!

Но за правосъдието е важна конкретиката. В случая дали прокуратурата наистина се е прицелила в ограбването на хазната с железни аргументи или активността й е била конюнктурно мотивирана. Това се изяснява в съда. (А там настоящият енергиен министър Емил Николов, бивш шеф на Агенцията по приватизацията, взела решението за сключването на сделката и избора на борсовия посредник, бе категоричен – натиск тогава върху АП не е оказван, преценено е било, че държавата няма интерес от дела си в ЕВН. Което не означава, че преценката е била вярна, но в наказателното производство се търсят конкретни престъпления).

Днес пък настоящият шеф на КЗК Юлия Ненкова, през 2011 г.изпълнителен директор на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол в свидетелствата си също не видя проблем в сделката.

Затова пък….

В насрочения час заседанието по гръмкото дело се провежда в нещото, наречено “зала 6”, илюстрира битовите абсурди “Клуб Z” (от самото му създаване спецправосъдието си има сграда на ул. “Черковна” в София, която, поради нарасналата му подсъдност все повече му отеснява. Трето и четвърто е защо “високата” корупция се оказа в спецструктурите, отричани в нашенско изпълнение в самия им зародиш  – б.р.).

Действието се развива в стая с приблизителни размери 4 на 5 метра.

Съдът заседава на маса, а за всички останали има 5 пейки, дълги по около 1,2 м. Освен прокурорите, един от подсъдимите – Трайчо Трайков стърчи прав, а Симеон Дянков, изстенал, че пътува за заседанието чак от Вашингтон и моли да не се отлага, сяда.

Томовете с материали са в пазарска количка, която се разкарва. Върху нея са натрупани дрехите на присъстващите. А при нужда от предявяване на материали оказалият се най-близо започва да тараши в количката да търси искания том…

Съдия Вилислава  Ангелова се видя в чудо и звъня по телефона от самата председателска банка, пардон – маса. “Аз съм в зала… Не в зала, а в шесто помещение- каза тя на неизвестния събеседник след кратко замисляне.- Направете нещо да не отложим делото!”

Така след върховни еквилибристики всички след около половин час се понесоха към друга зала, а единият от съдебните заседатели достолепно прибута количката с томовете по делото за приватизацията на ЕВН.

Ами така е. У нас.

About De Fakto

Проверете също

Адвокат Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет

Известният столичен адвокат  Ивайло Дерменджиев обяви кандидатурата си за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). …

Всички без ГЕРБ задължиха Бойко Борисов да се яви пред парламента

Преди това бе наречен “Джипко Бибитков”, “генералът беглец”, “страхливият заек от Банкя” Със 145 “за” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.