Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов след първото заседание: Не усетих искри във ВСС!

Данаил Кирилов след първото заседание: Не усетих искри във ВСС!

Defakto.bg

Новият министър ще ускорява дейността на работните групи по ЗСВ и ГПК

Не усетих напрежение, нито прехвърчане на искри във Висшия съдебен съвет. Това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов след първото си заседание като председателстващ пленума на съвета. На него бяха и двама от „тримата големи“ в съдебната власт -председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков. Главният прокурор Сотир Цацаров го нямаше.

А коментарът на Кирилов бе поискан и по повод зачестилите атаки на кадровици срещу председателя на ВКС Лозан Панов. Последния път, във вторник, от него бе поискано да заяви дали застава зад публично изказана позиция на съпругата му, както и да отговори дали вярва в българския съд. Панов отказа да участва в това.

Днес от министър Кирилов бе искано да коментира и дали трябвало Лозан Панов да се оттегли заради апартаментния скандал, както били направили от други власти. „Карате ме да сравнявам стандарти с този на ГЕРБ…“,  започна Данаил Кирилов. „И на партньорите ви в управлението, които също не бързат да се оттеглят“, репликираха журналисти. „Да, така е“, съгласи се Кирилов. Но отказа да коментира лични решения. На питане дали неговото апартаментно състояние е проверявано преди да го изберат за министър, каза: „О, сигурно“. Декларира, че той има един апартамент в семейна имуществена общност.

Новият министър вече не си спомняше кое е първото, което е направил, встъпвайки в МС – от петък насам минало много време. На конкретен въпрос за работните групи по съдебния закон и по ГПК в министерството, чиято работа той критикуваше като шеф на правната комисия заради „бавност“, сега отговори, че ще направи всичко възможно да ускори тяхната работа. И ще информира медиите докъде са стигнали.

Попитан как се чувства от „другата страна“ и дали в новото си качество ще защитава съдебната власт, Кирилов отговори, че винаги се е стараел да бъде балансиран и не вижда нищо притеснително в това човек да си признава грешките, ако ги е направил.

„Изглеждате незаменим като председател на правната комисия на НС, никой не иска да заеме това място“, констатираха репортери. Сигурен съв, че колегите ще обсъдят и ще направят добър избор, за който ще разберем, обяви Данаил Кирилов.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.