Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата заръча службите да проверяват откъде Крум Зарков (БСП) има пари за жилище

Прокуратурата заръча службите да проверяват откъде Крум Зарков (БСП) има пари за жилище

Defakto.bg

Имам един апартамент, придобит преди да вляза в политиката, който ще изплащам 20 г., отговори левият депутат

Върховна касационна прокуратура е възложила на Антикорупционната комисия и НАП  проверка относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от депутата от опозицията Крум Зарков.  Това съобщи държавното обвинение, което напоследък ревностно следи пресата и  богатствата на родните депутати и политици,   при това безпристрастно  –  в един кюп са проверките на управляващи с ВИП асансьори и лукс на занижени цени, които са с власт да въртят търговия с влияние,  и тези на избрани депутати от опозицията,  които нямат властови ресурси.     Уточнението е  важно само  заради борбата с корупцията по високите етажи на властта, която, по учебник,  вирее в средите на управляващите. Не сме си и помисляли друго.

Повод за поредната проверка  е публикация във вестник  „24 часа“ със заглавие: “Зарков купил жилище на пъпа на София за 1107 евро квадрата, платил и дворно място“,  приятелски препечатана от сайта „Топновини“ . Ще бъде изискана информация за притежаваните от Зарков недвижими имоти, историята по собственици на всеки от купените имоти, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и информация за произхода на средствата за покупката.

Апартаментът съм придобил през 2015 г., година преди да вляза в политиката с избора си за член на Изпълнителното бюро на БСП,  написа по-късно Крум Зарков в профила си във фейсбук

„В този апартамент живея със семейството си.  Друг нямам.  Закупен е за 155 000 евро, а е намерен през обява в интернет.  В нотариалния акт е записана точно сумата, за която съм се споразумял с предишния собственик. Нито стотинка повече или по-малко. Цената излиза малко повече от 1100 евро на квадрат, каквито са пазарните цени към онзи момент и  съответстват на доста окаяното състояние на сградата„.
Парите са всичките мои и на съпругата ми спестявания, плюс спестяванията на нейните и моите родители. Освен тях взехме ипотечен кредит на стойност 65 000 евро. Ще изплащаме този кредит още 20 години, тъй че апартаментът ще е напълно наш към 2039 г. 
Нямам сметки за деклариране, защото по закон на деклариране подлежат само тези над 10 000 лв. Всичките си сметки да сметна заедно, не мога да ги докарам до толкова. 
Нямам проблем да се вдигне банковата ми тайна, тъй като по нея има само движение на заплати.  Доходи, извън трудовите, практически не съм имал.

Зарков посочва още,  че  има кола на 8-9 години, купена също преди 2016 г.

Това са отговорите, които Зарков даде,  след като го прикачиха към сагата „Апартаментгейт“, тръгнала след разкритото благоденствие  на фактори от най-високите етажи във властта.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.