Последни новини
Home / Законът / Спорните промени в Изборния кодекс вече излизат на повърхността

Спорните промени в Изборния кодекс вече излизат на повърхността

Defakto.bg

ЦИК е превърната в бухалка в ръцете Цветанов, смята Кирил Добрев

Кирил Добрев

ЦИК е превърната в бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов.  ГЕРБ и ДПС ще  бъдат управляващи  изборния процес на 26 май с мълчаливото съгласие на „Обединени патриоти“.  Такива са изводите на зам. председателя на БСП Кирил Добрев, заявени пред в. Дума.  Той  разяснява как на практика чрез решенията на ЦИК  спорните промените в  Изборния кодекс стават реалност.  Даден е пример с последните  решения, с които ЦИК  служебно е пренаредила районните  избирателни комисии (РИК), в които ключовите позиции са две – на председателя и на секретар , с  чиито подписи се признават протоколите за валидни.
ЦИК е  разпределила представителите  на ГЕРБ на ключовите позиции в РИК-овете и така:  ГЕРБ ще имат 29 председателски места и две секретарски, БСП – 1 председателско място и 13 секретарски, а „Обединени патриоти“   –  29 заместник-председателски места.   “ Така, без  подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района“, коментира Добрев.

Ударът, според него е,  при четвъртата политическа сила – ДПС.  Тя има 1 председателско място и 16 секретарски места и това я нарежда на второ място след ГЕРБ като представителство в РИК.
БСП обжалва във ВАС решенията на ЦИК за 8 области.  Вчера съдът отменени решенията за съставите на РИК във Враца и Пловдив и ги върна за ново разглеждане.

За Враца, например,  съдът не е  уважил  решението на ЦИК, защото е предпочетен икономист от ДПС пред юрист с доказана практика от БСП, посочва Добрев.

“ Ще следим много внимателно решенията на ЦИК, която с обикновено мнозинство може да прескочи и ВАС“, подчерта Добрев.

Скандалът с отменения първоначално  преференциален вот на гражданите „прикри“ други  ключови промени, свързани с  хода и резултатите от предстоящите избори.  Една от важните поправки, оспорвани  от юристи и политици,  бе гласуваното решение, че когато ВАС отмени акт на ЦИК, тя взима новото си решение  с обикновено мнозинство, а не с гласовете на две трети от присъстващите членове,  както беше до промените.  Аналогична е промяната и за  решенията на районните избирателни комисии и на общинските избирателни комисии.

Ще видим дали т. нар. „спадащо мнозинство“ ще е реална  възможност някои  политически сили да увеличават  влиянието си  непропорционално на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.