Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия в НС чака Цацаров да каже какво да прави с Пламен Георгиев

Антикорупционната комисия в НС чака Цацаров да каже какво да прави с Пламен Георгиев

Defakto.bg

Пламен Георгиев, замесен в  „Апартаментгейт“ засега запазва поста си като шеф на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ). Същото важи и за  заместника му Антон Славчев, който също бе замесен в имотния скандал.  Решението, с пълно единодушие е на парламентарната комисия за борба с корупцията вчера.

Преди седмица депутатите от БСП внесоха проекти за решения, в които се предлага Георгиев и Славчев да бъдат предсрочно освободени, тъй кат е поставена под съмнение  истинността на данните, посочени в имуществените декларации на шефовете на антикорупционната комисия.  Неспособността им да разсеят създалите се около тях съмнения  е  „тежко нарушение“,  което според закона е основание Георгиев и Славчев да бъдат освободени от постовете им, заявиха соцдепутатите.

Съвсем противоположно се оказа мнението на депутатите в ресорната парламентарна комисия, която разгледа проекторешенията на БСП вчера, казва в.  Сега. Членовете на комисията очевидно са се били наговорили предварително за позицията, която да заемат, тъй като без никакви обсъждания са излезли  с една и съща хипотеза – трябва да се изчакат проверките на прокуратурата, образувани срещу шефовете на КПКОНПИ, и тогава да се реши какви мерки да се предприемат.

Да се изчака прокуратурата са призовали  и Симеон Найденов от „Воля“,  и Ихсан Хаккъ от ДПС.  А Борис Ячев от „Обединени патриоти“, който оглавява парламентарната антикорупционна комисия, е отхвърлил мотивите на БСП с аргумента, че в закона въобще няма дефиниция за „тежко нарушение“.  Така комиисята единодушно решава да се изиска информация от държавното обвинение за резултатите от назначените проверки.  Борис Ячев обещава още в петък да изготви искане до главния прокурор Сотир Цацаров.

Антикорупционната комисия на Народното събрание е решила да възложи на Националния център за парламентарни изследвания  оценка на въздействието и резултатите от прилагането на действащия закон срещу корупцията.  В зависимост от резултата ще се реши дали да препоръча на НС да изготви изцяло нов закон, както поиска президентът Румен Радев на последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.  Изследването трябва да бъде готово в срок от един месец.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.