Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви нови решения по жалби на БСП срещу решения на ЦИК, отхвърля четири, зачита- една

ВАС обяви нови решения по жалби на БСП срещу решения на ЦИК, отхвърля четири, зачита- една

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви нови пет решения по жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за определяне на състава  на районни избирателни комисии във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент.

Решенията на Върховния административен съд са както следва:

1.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България” срещу решение №63-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 22-ри район – Смолян относно избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.5.2019 г. С посоченото решение съдът е отхвърлил оспорването на жалбоподателя. Решението не подлежи на обжалване.

2.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България”  срещу решение №69-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 11-ти район – Ловеч, в състав от 15 членове, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

3.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България”  срещу решение №70-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 18-ти район – Разградски.

4.  Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България” срещу решение №79-ЕП от 05.04.2019 г. на ЦИК избирателна комисия относно назначаване на РИК в 27-ми район – Старозагорски.

5.   Отменя се решение 80-ЕП от 05.04.2019 г. на ЦИК  относно назначаване на РИК в 29-ти район – Хасковски, в състав от 15 членове, относно избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.5.2019 г.  Съдът е отменил обжалваното решение на ЦИК поради материална незаконосъобразност и непълнота относно мотивите на решението на ЦИК и преписката е върната на колективния орган за ново произнасяне. Жалбата е подадена от Коалиция „БСП за България” .

Жалбата е срещу назначениеот на секретаря на РИК, който е от ДПС, а не от БСП, втора политическа сила.  Съдът е приел, че няма законово изискване  секретарят да е на втората политическа, но е намерил  нарушение при назначението на представител на Реформаторския блок.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.