Последни новини
Home / Законът / ВАС обяви нови решения по жалби на БСП срещу решения на ЦИК, отхвърля четири, зачита- една

ВАС обяви нови решения по жалби на БСП срещу решения на ЦИК, отхвърля четири, зачита- една

Defakto.bg

Върховният административен съд обяви нови пет решения по жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за определяне на състава  на районни избирателни комисии във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент.

Решенията на Върховния административен съд са както следва:

1.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България” срещу решение №63-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 22-ри район – Смолян относно избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.5.2019 г. С посоченото решение съдът е отхвърлил оспорването на жалбоподателя. Решението не подлежи на обжалване.

2.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България”  срещу решение №69-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 11-ти район – Ловеч, в състав от 15 членове, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

3.   Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България”  срещу решение №70-ЕП от 04.04.2019 г. на ЦИК относно назначаване на РИК в 18-ти район – Разградски.

4.  Отхвърля се жалбата на Коалиция „БСП за България” срещу решение №79-ЕП от 05.04.2019 г. на ЦИК избирателна комисия относно назначаване на РИК в 27-ми район – Старозагорски.

5.   Отменя се решение 80-ЕП от 05.04.2019 г. на ЦИК  относно назначаване на РИК в 29-ти район – Хасковски, в състав от 15 членове, относно избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26.5.2019 г.  Съдът е отменил обжалваното решение на ЦИК поради материална незаконосъобразност и непълнота относно мотивите на решението на ЦИК и преписката е върната на колективния орган за ново произнасяне. Жалбата е подадена от Коалиция „БСП за България” .

Жалбата е срещу назначениеот на секретаря на РИК, който е от ДПС, а не от БСП, втора политическа сила.  Съдът е приел, че няма законово изискване  секретарят да е на втората политическа, но е намерил  нарушение при назначението на представител на Реформаторския блок.

About De Fakto

Проверете също

Протокол № 15 на Евроконвенцията за правата на човека влезе в сила – промените

Нов Πpoтoĸoл № 15 нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa и ocнoвнитe …

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.