Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата отказа разследване за „Ало, Банов съм!“, БСП ще оспорва с нови доказателства (допълнена)

Спецпрокуратурата отказа разследване за „Ало, Банов съм!“, БСП ще оспорва с нови доказателства (допълнена)

Defakto.bg

Записът, предоставен от Елена Йончева, можело да е манипулиран

След близо четири месеца проверка, специализираната прокуратура отказа да разследва министъра на културата Боил Банов за „опрощаването“ на над 700 хиляди лева неустойки за ремонта на Ларгото. Корупционната афера бе оповестена на 30 януари от Елена Йончева и наречена от нея  „Ало, Банов съм!“.

Министърът е чист, обявява с днешна дата прокуратурата. Край и на тази афера, позабравена покрай скандала с апартаментите на властта.

С постановление от 11 април Георги Николов от спецпрокуратурата отказва образуване  на досъдебно производство срещу министър Банов „поради липса на данни за извършено престъпление“. За това информираха от държавното обвинение и приложиха текста на самото постановление.

Преписи са изпратени на подалите сигнали – Елена Йончева, Корнелия Нинова като председател на Националния съвет на БСП и Григор Здравков.

Отказът на прокурор Николов може да бъде оспорен пред апелативната спецпрокуратура. И вероятно това ще бъде направено. Но дали резултатно? Повече от съмнително.

На специален брифинг на 30 януари Елена Йончева и нейни колеги депутати обявиха как в битието си на зам.-министър на културата през 2016 г. от кабинета си Боил Банов е давал указания в кабинета си на служители как да бъдат подправени със задна дата документи, ощетяващи държавата, разговаря по телефона с независимия надзор за същото, както и – отново по телефона, с шеф на фирмата изпълнител.

Пуснат бе и триминутен запис на разговорите на Банов, впоследствие излезе и по-пълна негова версия, предадена на прокуратурата.

„Това е схема на правителството „Борисов“ и начина, по който г-н Борисов издига своите подчинени – колкото по-зависими са, толкова повече се издигат“, обяви тогава Йончева.

Отделно служител, присъствал на разговорите й бе дал интервю, пожелавайки да запази анонимността си и бе изразил съгласие да говори пред разследващите. Анонимността, впрочем,скоро бе разкрита, а самият Банов посочи, че това е бившият служител на МК Ангел Ангелов. Министърът декларира готовност да даде оставка, но не го направи – бил получил подкрепата на премиера Борисов.

Изпълнител на проекта „Ларгото“ е ДЗЗД „Антична Сердика“, водещата компания в него „Пътища и мостове“ ООД. Ремонтът бе с европейски пари.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на лична проверка от обвинител, впоследствие към нея бяха присъединени и материали по случая, изпратени от вицепремиера Томислав Дончев.

Междувременно стана ясно, че Министерството на културата е внасяло иск за неустойка за забава за над 700 хил. лева, отхвърлен от СГС, а после и от апелативния съд в София. Разкритията са за опрощаване на средства над тази сума, които изобщо не са търсени, категорични бяха от БСП. Посочиха – става дума за пет акта номер 10, по които допълнителната неустойка е за над 730 000 лева, а заедно със спестената гаранция от 315 000 лева сумата става над 1 милион лева.

Защо прокуратурата отказа разследване?

От дългото постановление (любопитните могат детайлно да го изчетат), се набиват на очи няколко аргумента.

Представеният от Елена Йончева аудиозапис от кабинета на Банов бил N-ти поред презапис, без да е представен оригинал.Липсата на първоначалният направен запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки.  Неяснотата относно евентуално извършени манипулации на записа, произхода на същия, това кога, къде и как е бил изготвен, не позволяват проверка на информацията, която е възпроизведена чрез него, което е пречка за кредитирането й с доверие„, заявява прокурор Георги Николов.

Не могат да се установят и обстоятелствата, свързани с изготвянето на записа, нито да се изключи възможността той да е бил манипулиран преди или след получаването му от Елена Йончева. Тъй като не е автентичен, не може да се използва като годно доказателствено средство, заключават от спецпрокуратурата. Освен това казаното в него било в пълно противоречие със свидетелствата на служители, споменати по повод изготвянето на актове за спиране на строителството.

Остават обаче свидетелствата на Ангел Ангелов. Единствен той заявява как Боил Банов е разпореждал изготвяне на документи със задна дата. Но „тези твърдения не кореспондират с нито едно от останалите обяснения, снети по време на проверката, както и с информацията от приложените документи. Освен че са в противоречие с останалите материали по преписката, общите твърдения на Ангелов не съдържат нужната конкретика,  която да обоснове достатъчно данни за конкретно извършено престъпление“, заключава прокурор Николов. Нещо повече – лично Ангелов бил съгласувал срочното изпълнение на договора, а едва три години по-късно заявил, че Боил Банов е поискал да „покрие забавата“ по изпълнението му. Затова показанията му „не се кредитират с доверие„.

Категорично: Бившият зам.-министър, сега министър е невинен

В постановлението се заключава:

Категорично не се установи каквото и да е нарушение на служебни задължения от длъжностни лица – министър, зам.-министър и други лица, които са изпълнявли функциите на възложител по ЗОП в инкриминирания период на изпълнение на проекта. Още по-малко може да се прави извод за извършени от тях действия със специална цел – набавянето на имотна облага за себе си или за другиго.

Не се установи изготвянето на актове при извършване на строителството и изпълнение на проекта, в които да са удостоверени неверни обстоятелства. Не се установи и забава при изпълнение на проекта, която да е основание за претендиране и изплащане на договорената неустойка.

Намесата на прокуратурата е оправдана при деяния с висока степен на обществена опасност, които осъществяват от обективна и субективна страна състав на предвидено в Осоената част на НК престъпление, а, с оглед на изложеното, в настоящия случай такава намеса не е необходима“.   

БСП ще обжалва отказа на спецпрокуратурата

Ще обжалваме решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство по сигнала ни за Боил Банов и следващата седмица ще представим още документи по случая.  Това заяви на пресконференция  Елена Йончева, говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на евролистата, предаде Фокус.

„Аудиозаписът показва, че Боил Банов е наредил да бъдат подправени документи. Документите доказват, че това, което е наредил Банов, се е случило“, подчертава Елена Йончева. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, добави тя.  „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало, Ваньо“, оглави антикорупционния орган“, припомни говорителят на ПГ на БСП. „Очакваме по същия начин последната афера „Апартаментгейт“ да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност“, каза още Елена Йончева.   Тя обяви, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи. „Получихме от МРРБ допълнителни документи, които доказват, че става дума за документално престъпление, за измама, за престъпление срещу финансовата система при изразходването на европейски средства“, заяви тя.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.