Последни новини
Home / Законът / Ден последен на делото „Младост“ в спецсъда

Ден последен на делото „Младост“ в спецсъда

Defakto.bg

Днес е ден последен на емблематичното дело „Младост“ в специализирания съд, определено преди година от прокуратурата като венец на „корупцията“.

Вероятно защото е неделя, заседанието е в най-просторната, зала 5 на спецправосъдието на ул. „Черковна“ – 90. Но не мина през произшествия – по време на пледоарията на първия от прокурорите (те са общо трима), се сринаха три от седалките в залата. Пострадали, слава богу, нямаше.

И още малко „битовизми“. Дали чистачките на спецправосъдието са кът, дали „секторите“ им са твърде обширни, дали от от петък чистят чак в понеделник или по други причини, но… Кошчетата в зала 5 преливаха, извън тях бяха натрупани куп празни пластмасови бутилки, явно от предно заседание. Не личеше хигиенист да е минавал и през тоалетните.

Вече за делото. Подсъдими за подкуп са кметиците на общината Десислава Иванчева и Биляна Петрова и някогашният кмет Петко Дюлгеров.

Дали е било венец на корупция, имало ли е изобщо подкуп или делото е низ от нарушения, внушения, злоупотреби с право и власт, ще каже в присъдатата си съдът. Но отсега е ясно – залогът е голям. Акцията с публичните арести на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, държани часове наред в центъра на София с белезници, пред камери, микрофони, минаващи граждани, бе припозната и от специализираната прокуратура и от КПКОНПИ като „брилянтна“ и отчетена като грандиозен успех.

Е, развоят на процеса е известен и вече ознаменуван с жалба на Иванчева и Петрова до Евросъда в Страсбург за драстични нарушения направата им.

А на финала третият подсъдим – Петко Дюлгеров отрече първоначалните си показания пред разследващите и обяви, че са дадени под натиск и заплахи, при служебен адвокат.

При крах на обвинението обаче някой ще трябва да отговаря. Например онези, които преди година публично се похвалиха с „големия успех“. Сред тях бяха зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Днес обвинение и защита излагат окончателните си тези пред съда в пледоарии.

Заседанието започна с допълнителен разпит на Десислава Иванчева. В него тя обясни, че на 17 април миналата година (денят на акцията), преди да влезе в автомобила си и непоследсредствено прези задържането й, тя е говорила със секретарката Маргарита Стоянова, а после вътре в автомобила е продължила да говори. Непрекъснато разговори по телефона е водела и Биляна Петрова, включително и през няколкото минути, в които в колата е бил Петко Дюлгеров.

Иванчева говори и за пътно-транспортно произшествие на 31 март м.г., когато автомобилът им е бил ударен от друга лека кола и за това има протокол на КАТ.

Съдът отхвърли искането да се предяви този протокол.

Започнаха пледоариите. Първо е обвинението, прокурорите са трима.

Дотук бе заявено, че „извършването на престъплението е доказано по несъмнен начин“.

Очаквайте подробности

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.