Последни новини
Home / Законът / Защитата по делото „Младост“: Провокация към подкуп, режисирана от КПКОНПИ, пиар процес, букет от нарушени права (допълнена)

Защитата по делото „Младост“: Провокация към подкуп, режисирана от КПКОНПИ, пиар процес, букет от нарушени права (допълнена)

Defakto.bg

Присъдата ще бъде прочетена утре

Не искан подкуп от кметиците на „Младост“, провокация за подкуп от страна на строителния предприемач Александър Ваклин е в основата на гръмкия процес срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Това обявиха адвокатите на тримата в пледоариите си днес.

Защитниците последователно сочеха сериозни нарушения в процеса, разминавания между твърдения и доказателства, драстични нарушения на човешките права на задържаните при фамозната акция, а и след нея.

Налице е абсолютна провокация от Александър Ваклин към Петко Дюлгеров за злепоставянето на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, категорична бе адвокатката на Дюлгеров Мариана Тодорова. И добави – по предварително замислен сценарий на КПКОНПИ.

Биляна Петрова не е извършила престъплението, в което е обвинена. В продължение на цяла година ставаме свидетели как може да се ангажира огромен ресурс и време за поддържане на тенденциозно обвинение, след една показна акция, категорична бе адвокат Радост Ганчева от кантората на Ирен Савова. Другият защитник на Петрова, Емануил Йорданов, изтъкна: от самото начало не разбираме в какво е обвинена Биляна Петрова. Това е пиар процес и нищо друго, категоричен бе той.

Адвокатите на Иванчева – Марин и Димитър Марковски, както и Теодора Гинчева, също изтъкваха съмнения за провокация към подкуп и задаваха ред въпроси как изобщо е образувано това дело.

След тези заявления процесът надхвърли обвиненията срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров, а прокуратурата има всички основания да се самосезира за извършено друго престъпление – провокация към подкуп, с автор основният й свидетел. Но надали.

Развръзката ще е утре следобяд. Тогава ще бъде прочетена присъдата, обяви след 12 часа заседание съдия Иво Хинов.

Прокуратурата: Няма провокация

Няма провокация за подкуп, когато длъжностното лице предварително го е поискало, отговори днес в съдебната зала прокурор Илиан Рангелов. А в случая инициативата не е била на Ваклин, обратното предприемачът бил търсен да даде пари. И цитира практика на ВКС. (Впрочем, преди няколко години ВКС беше установил „класическа провокация към подкуп“ в дружо шумно дело – срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, но наказателно производство срещу следователя Петьо Петров не бе образувано. И той спокойно напусна системата.)

Ваклин не е търсил и злепоставяне на кмета на „Младост“, увери прокуратурата сега.

Защитата на Десислава Иванчева

Налице е провокация към подкуп,  в разговорите активната страна е именно предприемачът Александър Ваклин, изтъкна преди това адвокат Димитър Марковски.

Настоя и че има сочени срещи от прокуратурата, които е нямало как да се състоят.

Спря се на единствената среща между кметиците и Ваклин в община „Младост“. “ Как предприемачът е държан час и половина навън като наказан ученик, ако е бил налице твърдяният „интерес“? Срещата е документирана със СРС, а записът откроява – формален и хладен тон на кмета, без намек за привилигерованост на Ваклин. Неслучайно на излизане той бесен звъни на Дюлгеров, заради отношението към него и че се говорело за градинки! Защо е учуден, нали паролата е „градинки“?!

Ще ви кажа защо не е оставил подготвените пари – защото кметиците не са дали и минимален повод да приеме, че помежду им има някаква уговорка“.

Спря се на „маркировъчния материал“ върху Десислава Иванчева (от белязаните като СРС банкноти) – по носа, брадичката, меката част от дясната длан, но не и по пръстите, с които се пипат и броят пари. Възможностите са да е „изцапана“ по време на процесуално-следствените действия. Изтъкна включително и че кметицата е писала възражение към протокола след задържането й, даден от разследващите, които очевидно са имали контакт с банкнотите.

„Самият арест е безпрецедентна демонстрация на сила и волни институционални амбиции.

Приемете, че Десислава Иванчева е невинна. Прокуратурата е направила едностранна интерпретация на доказателствата, поднасяйки на съда стъкмистика“, пледира Димитър Марковски.

Марин Марковски додаде: Линията на Ваклин е да изобличава на всяка цена. Но що за рекет е да се иска градинка за децата?

Доказателства не могат да се събират по престъпен начин, подчерта защитникът.

„В мрака няма ли и строителни чудовища на хора с уникална власт и пари?“, попита на финала Марин Марковски.

Адвокат Теодора Гинчева изтъкна, че от „Артекс“, сезирали първоначално СГС, твърдят, че са имали възражения за забава, но никога не са твърдяли извършено престъпление. В същото време досъдебното производство (довело до гръмкия процес)  е образувано за това, че от 20 май до 11 юли 2017 г. кмет поискал и получил дар. Но без никакви конкретни данни.

„На каква база Антон Славчев от КПКОНПИ (настоящ зам.-председател, б.р.) изготвя справка от 30 януари 2018 г. , че Полина Ваклин имала усещане, че някой нещо й е намекнал? Установява се обратното – госпожа Ваклин не е имала комуникация с никого. Това е невярна и заблужаваща справка на КПКОНПИ. Полина Ваклин твърди, че не е подавала сигнал до КПКОНПИ, не е давала показания там в края на 2017 г. и началото на 2018 г.“, каза адвокат Гинчева.

Защитата на Биляна Петрова

„От самото начало не разбираме в какво е обвинена Биляна Петрова. Прокуратурата се опитва да ни убеди, че искането на подкуп е изключително сложна дейност с предварителна подготовка и сговор. Цитира и свидетели – но те говорят САМО за дарения. А даренията минават през Столична голяма община, така че тук няма искане на пари, а действия в полза на жителите на „Младост“, пледира адвокат Емануил Йорданов.

Продължи – като обвинения на скандално уволнение зам.-кмет на „Млдост“ се вменяват действия, които са били извън служебните й задължения и е нямало как тя да осъществи.

Не видях и помен от мотив в обвинителния акт за помагачеството й за подкуп – например, че иска да процъфтява корупцията, иронизира защитникът.

И още: „Показанията на фамозния свидетел Ваклин – сума народ е минал през „Младост“, изведнъж искат пари от него. Защо? И двете фирми, сезирали първоначално прокуратурата, разполагат с огромен финансов ресурс, едната дори си позволява да продава апартаменти на преференциални цени. Но свидетелят Мирянов от „Артекс“ заяви: във всеки от софийските райни се забавят преписки. Защо тогава имаме образувано дело само за район „Младост“? Това буди у мен съмнение. Съмнения будят и твърденията на Ваклин – веднъж от ДАНС отишъл в КОНПИ, после не носел жалба. В делото няма жалба нито до ДАНС, нито до КПКОНПИ и не ми е ясно защо изобщо е работено нещо по неговите твърдения и то преди да отиде в КОНПИ?

Питахме Ваклин откъде идват парите за подкупа? Той ни отговори, че били в банков сейф, фирмата му печелела много. НО! Според ВДС Ваклин твърди, че са му дадени от негови английски партньори в бизнеса. Трудно ми е да преценя кога можем да му вярваме“.

Бе категоричен – образуването на досъдебното производство е злоупотреба с процесуални права, защото в НК няма престъпления забавена преписка.

Дори и да приемем обаче, че някой се е оплакал за длъжностно престъпление по чл. 282, по попадащия в хипотезата текст наказанието е до 5 г. затвор, не е тежко престъпление, а как тогава се използват СРС? А и как със СРС се установява престъпление, извършено преди повече от половин година – според постановлението за образуване?

Като „тежък проблем“ Йорданов изтъкна  участието на служители на КПКОНПИ. Няма жалба до комисията, а тя се задейства по жалби и когато няма образувано досъдебно производство. Но  служителите й  нямат място във вече образувано досъдебно производство.

„Когато гледахме сцените на задържане на Иванчева и Петрова по платното се разхождаха някакви маскирани, подобни на нинджи, нарушавайки както НК, така и Закона за движение по пътищата. Но те бъркат в колата, очевидно оставят следи от химическото вещество“, напомни адвокатът.

Заключи: Това е  пиар процес, който ме кара да се срамувам, че съм юрист.

Радост Ганчева обяви: „Биляна Петрова не е извършила престъплението, в което е обвинена. В продължение на цяла година ставаме свидетели как може да се ангажира огромен ресурс и време за поддържане на тенденциозно обвинение, една показна акция, която излиза извън правото изобщо и целта и принците на наказателното право“.

Спря се на твърдението на прокуратурата, че от 11 до 13 април Биляна Петрова проучвала други имоти на Ваклин в „Младост“ -4 , което довело до вдигане на исканата сума.

„Доказателствата оборват това твърдение. От 16 март до 17 април 2018 г. преписки и каквито и да било административни процедури по т.нар.други имоти на Александър Ваклин не са били завеждани не само в район „Младост“, но и в СО като цяло. Това се потвърждава и от показанията на самия Ваклин. Така че няма как те изобщо да са били известни нито на Петрова, нито на Иванчева“, заяви адвокат Ганчева.

И още:

„Съдебното производство е състезателно, а страните имат равни процесуални права. В конкретния случай не е така – най-яркият пример са производствата по мерките за неотклонение, по отношение на двете подсъдими бе показано неоправдано жестоко и нечовешко отношение,  станахме свидетели на прекрачването на забраните за изтезания. Процесуалната принуда надхвърли многократно нуждите на процеса – уволнение в съдебна зала, обезпечителни мерки върху цялото имущество, включително върху стипендията на непълнолетната й дъщеря.

По отношение на тримата се вижда отношение, различно от това по други казуси. Нито веднъж друг път не станахме свидетели пари да се броят открито в центъра на град, телевизии да присъстват 7-8 часа и т.н. Но пък видяхме, че за същитепрестъпления има лица с мярка „подписка“!“.

Защитата на Петко Дюлгеров

„Основният въпрос е налице ли е провокация, по чия инициатива, има ли склоняване и убеждаване на Дюлгеров и каква е целта?

По делото официално Ваклин се появява на 5 февруари – деня, в който е разпитан и подписва декларация-съгласие да се използват спрямо него СРС. В какво качество се появява той по това дело – като гражданин, който си търси правата по законен ред, или като агент на ДАНС?“, попита адвокат Мариана Тодорова.

Напомни: на 2 април Ваклин дава пари за белязване, в същия ден прокурор Рангелов с постановление до МВР иска да се съдейства за задържане на трима – две жени и един мъж от 3 до 15 април.  На среща с Дюлгеров Ваклин му показва пари, за които подсъдимият не е отварял дума.

Адвокат Тодорова каза също – Дюлгеров и Ваклин безспорно обсъждат пари, но като комисионен договор и хонорар за Дюлгеров, по тв реклами, договор за консултант и нуждата му от лечение. Бе категорична – откритите 14 000 евро  у клиента й при акцията на 17 април м.г. не са от подкуп.

„Считам, че съвсем преднамерено Ваклин е използвал Дюлгеров за постигане на собствената си цел, тя е дискредитиране на кмета на „Младост“, бе изводът на защитничката.

„Няма доказателства за среща за определяне на конкретни суми. Дюлгеров бил съобщил на Ваклин сумата от 500 000 евро. Никъде във ВДС Дюлгеров не говори за такава сума, прави го единствено Ваклин, говорейски за своите имоти и РЗП“, изтъкна още тя.

За показанията на досъдебното производство, от които Петко Дюлгеров се отрече, каза: твърди се, че са дадени в присъствието на служебен адвокат. Но официално тези адвокати се определят от САК, а такова уведомление от САК идва в спецпрокуратурата едва през май м.г., показанията са снети през април.

„Дюлгеров не е имал избор, не му е била дадена възможност да си организира сам защитата. Приложено е обаче искане на следовател за негов разпит пред съдия, но той е отказал.

Няма поискан или приет дар. Дюлгеров е искал да помогне на Ваклин единствено и само за придвижване на преписка, забавена в“Младост“. В разговорите става въпрос за хонорари и комисионни договори“, заключи адвокат Тодорова.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Един коментар

  1. Е нали кметиците опищяха света, че няма подкуп и не знаели за парите, каква провокация???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.