Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата поиска по двайсетина години затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров и пълна конфискация (допълнена)

Прокуратурата поиска по двайсетина години затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров и пълна конфискация (допълнена)

Defakto.bg

Какво чухме и какво – не

Двайсетина години затвор за всеки от тримата подсъдими, по 30 000 лева глоба и пълна конфискация на имуществото им – това поиска спецпрокуратурата днес след близо три часа пледоарии по делото  „Младост“.

Обвинителите бяха трима, най-словоохотлив бе оказа прокурор Илиан Рангелов, командирован за делото. А най-младият от прокурорската банка обобщи исканията.

Около средния размер на наказанието за всеки – Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, кумулативно глоба в максималния размер и конфискация на цялото имущество е заявката на прокуратурата за справедливо наказание.

Като се има предвид, че и тримата отговарят за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай (чл. 302а от НК), предвиденото наказание е от 10 до 30 години затвор, глобата до 30 000 лева, както и конфискация на част или цялото имущество. Средният размер на наказанието се ориентира към 20 г. затвор.

Преди това прокуратурата обяви, че по време на разследването стриктно били спазени всички изисквания на НПК, а перфектността на процесуално-следствените действия (явно по време на „онази“ акция от 17 април м.г.) се потвърждавала от присъствалите поемни лица.

По делото изобщо нямало доказателства, които да разколебаят обвинителната теза. Единствено последните обяснения на Дюлгеров сочели на друго. Но твърденията му за натиск и заплахи били неоснователни. А първоначалните му показания „изцяло кореспондират с доказателствата“.

Иванчева и Петрова бяха охарактеризирани като безкомпромисни не само към Ваклин, а и към други инвеститори, без оглед на загубите, които тези хора търпят, обратното – въпросните сериозни бизнесмени били притискани да правят дарения. „Изключително безскрупулни хора, които не се съобразяват със законовия ред в страната, отличават се с демонстрирано чувство за безнаказаност, над закона!“, обяви прокуратурата.

И още: „Проблемът с корупцията е особено наболял в обществото ни, в тесен смисъл корупцията е класическото престъпление подкуп. Става дума за хора на отговорна позиция, с гласувано обществено доверие, което значително уронва престижа на местното самоуправление и администрация“.

Какво обаче не се разбра?

Въпреки обстойните и напоителни прокурорски пледоарии, няколко основни въпроса – по твърдяната корупция – останаха без отговор.

Какво обяви прокурор Илиан Рангелов?

В сбит преразказ (той говори близо два часа), обвинителят заяви:

Александър Ваклин бил мотивиран да сезира КПКОНПИ за забавянето на собствената му преписка и съмнения за корупционни намерения във връзка с това. От комисията пък във връзка с вече образувано досъдебно производство (по жалби включително на „Артекс“, впоследствие оттеглени – б.р.), веднага насочили свидетеля към компетентната прокуратура, където той дал съответните показания.

После, в началото на март м.г.  чрез познат, Чоков, Ваклин се срещнал с Дюлгеров да му организира среща с Иванчева за изясняване на ситуацията….

Последва разказът от обвинителния акт – Дюлгеров искал преписката на Ваклин да бъде придвижена, а Иванчева и Петрова първоначално поискали 250 000 евро, по 20 евро на кв м разгърната застроена площ (РЗП), после сумата станала 500 000 евро, като уговорката била да се изплати на части.

А е имало и една среща на самия Ваклин с кмета и зам.-кмета на „Младост“ в самата община, но пък там имало уговорка да се говори само за градинки! (Въпросната среща е коментирана не веднъж и дваж. Специално за нея говори и адвокат Ирен Савова пред Де факто).

На 17 април м.г. Ваклин и Дюлгеров се срещнали в кафене „Мементо“, предприемачът предал 70 000 евро, увити в бял лист формат А4. А Дюлгеров ги сложил в чантата си. После в тоалетната Дюлгеров извадил 14 000 евро в купюри от по 500 евро и ги прибрал в чантата си.

Вече в кафене „Марая“ в градинката на „Кристал“ Дюлгеров се срещнал с Иванчева и Петрова, а после в служебния автомобил на кметицата им предал  56 000 евро.

Следва задържането на Дюлгеров пред Гранд хотел „София“  и на Иванчева и Петрова, спрени пред Спортната палата. Парите са открити в кашон в задната част на автомобила.

Обобщението: „977 915 лева поискана сума (500 000 евро) при МРЗ в онзи период от 510 лева. Това са 1917 минимални работни заплати за страната и многократно надвишава признака особено големи размери. Особено голяме и размерът на получения неследващ се дар – 136 908,10 лева (70 000 евро), 268 МРЗ“.

Какво не разбрахме от това?

Основното – на какво почиват голяма част от твърденията на обвинението? Днес в съда чухме позоваване на охранителни камери на заведенията. Добре, но те запечатват кой влиза и излиза, нищо повече.

Чухме позовавания на последващи експертизи за „светещите“ пари, но нито дума за прословутия лист формат А4, в който са били завити. Впрочем, той къде е?

Не разбрахме и как точно са „предавани“ или слагани парите в служебната кола на кмета на „Младост“? И от кого. Както и на кои точно доказателства по делото стъпва обвинението в ключовия за процеса момент?

Най-вече – на какво друго, освен на показанията на строителния предприемач Ваклин  и на отречените показания на Дюлгеров изобщо се градеше представеният разказ? На записани със специални разузнавателни средства разговори? Прокурорите не се позоваха на тях.

Питанията не са самоцелни, нито тенденциозни. Истината в съда се установява с доказателства, нали?

 

About Елена Енчева

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.