Последни новини
Home / Законът / Семинарът за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти обсъди важни за адвокатите теми

Семинарът за чуждестранни инвестиции и инвестиции в недвижими имоти обсъди важни за адвокатите теми

Defakto.bg
Едуадо Лоренцети

На 12 и 13 април 2019 г., адвокати от България, Гърция, Бразилия, Франция, Испания и Италия обсъдиха въпросите свързани с чуждестранните инвестиции и инвестициите в недвижими имоти в страната ни и в Европа. Бяха коментирани както процесите и възможностите за инвестиране, така и законовите процедури, проблеми и перспективи. Организатор на събитието беше Международният адвокатски съюз (UIA) със съдействието на Висшия адвокатски съвет и Софийския адвокатски съвет.

Първият семинарен ден беше посветен изцяло на чуждестранните инвестиции, в т.ч. условията за добър инвестиционен климат, какво търсят инвеститорите, как реагира банковия сектор в подкрепа на инвестициите и др. Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев говори за предимствата при инвестиране в страната ни. Беше обърнато и специално внимание на българската инвестиционна имиграционна програма като начин за привличане на чужди капитали през погледа на адвокат Любен Тодев.

Борислав Белазелков

В отделен панел бяха обсъдени процедурните средства за защита на задграничните инвестиции и по-специално ролята на арбитража, медиацията  и съдебните производства. Беше споделен опит и добри практики от Италия и България.Представена бе и позицията на съдиите, в лицето на съдия Борислав Белазелков, който подчерта, че изпълнението е гаранцията за защита на инвестициите.

Интересно и любопитно за аудиторията беше изказването на адв. Едуадо Лоренцети, посветено на добрите практики при създаване на международни контакти с цел подпомагане адвокатската работа в сферата на чуждестранните инвестиции. Той представи възможностите за комуникация и сътрудничество, които предлага Международния адвокатски съюз, и обърна внимание на новите технологии като средство за подпомагане и качествено представяне на адвокатската дейност.

Михаела Лашова

Вторият семинарен ден беше посветен на дискусия за инвестициите в недвижими имоти,  като започна с преглед и анализ  на основните тенденции на пазара на офис, търговски и индустриални площи и в световен и локален мащаб, представен от Михаела Лашова, представител на Кушман и Уейкфийлд Фортън България. Бяха представени основните етапи при осъществяне на инвестициите, както и належащите за разрешаване проблеми, свързани със забавянето при създаване на обща кадастрална карта и имотен регистър, които значително биха улеснили адвокатската работата.

Хюго Лютелие

Чрез конкретни примери, адв. Хюго Лютелие представи френската система за придобиване на недвижими имоти посредством ипотека и възможностите за тяхното наследяване. Адв. Николаос Аргириу пък обърна внимание на начините за преодоляване на кризи, в това число на имотни такива. Не на последно място бяха обсъдени и специфичните национални регулации при инвестиции в недвижими имоти в България, включително начините за придобиване и регистрация на недвижим имот и рестрикциите при придобиване от чуждестранни граждани.

Юлия Попчева 

Снимки Лилия Йотова

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.