Последни новини
Home / Законът / БХК: Властите поощряват расисткото насилие в Габрово, вместо да го овладяват

БХК: Властите поощряват расисткото насилие в Габрово, вместо да го овладяват

Defakto.bg

Красимир Кънев, председател на БХК

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. През отминалата седмица организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, на няколко пъти се насочиха към обособената ромска махала в града. На два пъти къщи, обитавани от роми, бяха вандализирани, въпреки непосредственото присъствие на  полицията и жандармерията. Причина за агресията към домовете на ромите бе извършен на 7 април побой над магазинер от български етнически произход от трима мъже от ромски етнически произход. Извършителите бяха установени от властите и задържани. Двама вицепремиери – Красимир Каракачанов и Томислав Дончев – отидоха в Габрово в реакция на случващото се. Премиерът Бойко Борисов също направи изявление по случая.

Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло. В медиите беше съобщено, че някои от извършителите на расисткото насилие са задържани, но до този момент от прокуратурата не е огласена информация за образувани досъдебни производства, при това с правна квалификация като деяния, извършени по расистки подбуди.

Съгласно закона, расистките престъпления са насочени срещу всички представители на определен етнос, дори те да не са непосредствени жертви на деянието. Поради това този вид престъпления обикновено провокират вражда между различни етнически групи в обществото и представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Имайки предвид това, за да овладеят възникналото в Габрово напрежение, властите би следвало да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, а органите на реда да изпълнят задълженията си за гарантиране на сигурността им, както следва да бъде гарантирана сигурността на всеки един гражданин, независимо от етническата му принадлежност.

Принудени сме за пореден път да припомним, че наказателната отговорност е лична. Задължение на органите на реда е да опазят живота и здравето на всеки български гражданин, независимо от етноса му, както и да преследват и санкционират според изискванията на закона всеки, който го е нарушил – отново независимо от етноса му.

Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Прокуратурата иска имунитета на кандидат депутат, шофирал след употреба на наркотици

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.