Последни новини
Home / Законът / КС на тържествено заседание във Велико Търново днес, решава делото за АПК в петък

КС на тържествено заседание във Велико Търново днес, решава делото за АПК в петък

Defakto.bg

Председателят на Венецианската комисия ще уважи честването

Интересна седмица се очертава в Конституционния съд. Тя започва с тържествено открито заседание във Велико Търново и ще завърши със заседание, на което 12-те съдии трябва да се произнесат за конституционността на ключови поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Сред тях е и драстичното поскъпване на таксите за касационни дела във ВАС.

Тържественото открито заседание по случай 140 години от приемането на Търновската конституция ще е в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, където ще са и президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Официален гост на събитието ще е д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия (Комисията за демокрация чрез право) към Съвета на Европа. Той ще получи и почетните инсигнии на Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

А в петък, 19 април КС е насрочил за разглеждане по същество делото за АПК, образувано по искания на президента Радев, омбудсмана Мая Манолова и група леви депутати. Първоначално то бе разпределено на съдия Стефка Стоева, а след изтичането на мандата й и напускането на КС (Стефка Стоева вече е председател на Централната избирателна комисия) делото се падна на новия съдия Павлина Панова.

Както е известно, пред КС са оспорени новите такси (14 пъти увеличени за гражданите и 74 пъти по-скъпи за юридическите лица с нестопанска цел, както и пропорицонални такси върху определяем материален интерес), въвеждането на “закрити” дела във ВАС, новите местна и родова подсъдност, едноистанционността по ред важни казуси – от екология до правото на достъп до информация. Атакувана бе и новата норма, че ВАС преценява законосъобразността на подзаконов нормативен акт не към момента на приемането му, а към момента на постановяване на решението.

Досега са проведени няколко обсъждания по делото в КС, като исканията са разделени на тематични групи, включително за таксите, подсъдността, процесуалните новости. А решението на Конституционния съд се чака с особен интерес.

 

About De Fakto

Проверете също

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Председателят на Съвета на нотариусите поздрави колегите си с 24 октомври – Ден на нотариуса

Днес нотариусите честват своя професионален празник:   24 октомври – Ден на нотариуса.  На този ден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.