Последни новини
Home / Законът / Лютви Местан напусна ареста срещу 10 000 лв. парична гаранция

Лютви Местан напусна ареста срещу 10 000 лв. парична гаранция

Defakto.bg

Лидерът на политическа партия ДОСТ Лютви Местан е напуснал  ареста срещу 10 000 лв парична гаранция и след като е получил обвинение, съобщава прокуратурата.  Той  бе задържан за 24 часа   след като в неделя причини катастрофа на пътя към КПП-Маказа, довела до смъртта на 6-месечно бебе, тежки травми на родителтие му и на другото 9-годишно дете в семейството.

Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК.  Събраните до момента доказателства дават основание да се приеме, че именно обвиняемият е извършил нарушения на чл.35  и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост са настъпили трагичните последици. Разследването се води  под под наблюдението на Окръжна прокуратура -Кърджали.  Предстоящо е  събиране на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства,  иззети  като веществени доказателства и  назначаване на  съдебна автотехническа експертиза, сочи обвинението.

Разследването по делото е възложено на следовател от Окръжен Следствен отдел в Окръжна прокуратура – Кърджали.  До момента са извършени – оглед на местопроизшествие, проведени са разпити на свидетели очевидци, назначение са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение относно причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото дете, казва  прокуратурата.

На основание чл.68, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс на Лютфи Местан е наложена забрана да напуска пределите на страната.

„Единственият шанс да не се случи това нещо, беше да не съм там”, заяви Лютви Местан при задържането си.  По-късно на официалната си страница във Фейсбук лидерът на ДОСТ изказа съболезнования към близките на пострадалото семейство и заяви, че е „покрусен“ от случилото се.

Спря, огледа се наляво и потегли. След като потегли, се чу голям трясък и се видя дим. С такава скорост се движеше момчето, стана за секунди”, заяви свидетелят Мустафа Исмаил, който е от партията на Местан и се е движел зад него. В района допустимата скорост е 90 км. в час.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.