Последни новини
Home / Законът / Присъдите по делото „Младост“: Виновни! 20 г. за Иванчева, 15 г. за Петрова, 12 г. за Дюлгеров (допълнена)

Присъдите по делото „Младост“: Виновни! 20 г. за Иванчева, 15 г. за Петрова, 12 г. за Дюлгеров (допълнена)

Defakto.bg

Тежки наказания и за тримата подсъдими, за искан, но не и получен подкуп

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров са виновни за искан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Това постанови днес на първа инстанция специализираният наказателен съд.

Присъдата е: 20 години затвор за Иванчева, 15 г. затвор за Петрова, 12 г. затвор за Дюлгеров плюс глоби и конфискация на имуществата им, както и лишаване от права.

Конкретно съдът бе определил глоби, синхронни на размера на наказанието – 20 000 лева за Иванчева, 15 000 лева – за Петрова и 12 000 лева за Дюлгеров. При Десислава Иванчева обаче бе обявено „прихващане“ на половината от глобата й заради нарушени права и така тя става 10 000 лева. Председателят на състава Иво Хинов каза, че отчита както „политическия“ привкус в делото, така и случилото се по време на гръмката акция.

Тримата са оправдани по друга част от обвинението – да са получили искания подкуп.

Въпреки това, заради тежестта на наказанията, спецсъдът постанови „задържане под стража“ за Иванчева и Петрова. Белезниците щракнаха веднага. А, заради бурна реакция на присъдата, бе задържан и друг бивш зам.-кмет на „Младост“, Петър Кърджилов, който бе от публиката. Той ще бъде глобен.

Забележителен е мотивът за новия арест на Иванчева и Петрова – той не е неспазване на по-леката мярка „домашен арест“. Основанието за връщането им в килиите е субективното отношение на двете дами към техния арест като несправедлив, което води до опасност да се укрият. Още повече, че се ползвали от подкрепата на много хора, което поставяло под риск стриктното изпълнение на „домашния арест“. 
При Петко Дюлгеров ситуацията била обратната – той няма обществена подкрепа, остава под „домашен арест“.
Коментарите по тази присъда предстоят. Засега е ясно, че желанието на прокуратурата, заявено вчера, е „почти“ изпълнено.

По време на заключителните плеадории прокуратурата представи разказ за „корупцията“ в община „Младост“, но пропусна доказателствата за твърденията си. А защитата последователно, с факти, оборваше обвиненията. Нещо повече – единодушно изтъкваше: няма подкуп, искан от кметиците, налице е провокация за подкуп от строителния предприемач Ваклин, „побутнат“ от комисия и обвинение!

Залогът в делото обаче беше голям – на карта бяха поставени не само „успехите“ на спецправосъдието като такова, но и идната битка за главен прокурор.

В края на миналата година Сотир Цацаров лично даде знак за ключовото значение на изхода от гръмовната акция на протежето му Иван Гешев и на КПКОНПИ (ръководена от Пламен Георгиев). На 5 декември 2018 г. главният прокурор обяви, че е в ход сценарий, който трябвало да покаже, че Иванчева и Петрова са „жертва на правосъдието, на репресия, на всичко друго!“

Присъдите  могат да бъде обжалвани  в 15-дневен срок пред Апелативиня специализиран съд. Има  жалба на Десислава Иванчева и Биляна Петрова до Евросъда по човешките права в Страсбург.

С интерес се очакват  мотивите.  Кметският избор в столичния ж.к.  „Младост“ на предния местен вот бе единственият на гражданите, не на партиите.

About De Fakto

Проверете също

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Президентът: За да се възстанови справедливостта, трябва да се демонтира прокурорския чадър над корупцията

Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде …

Един коментар

  1. Има ли шанс ЕСПЧ да обърне присъдите (ако се потвърдят на третата инстанция)? А може ли да стопира постоянния им арест, ако се произнесе преди оконачтелната присъда?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.