Последни новини
Home / Законът / Софиянец отпадна от делото за мръсния въздух в столицата, процесът отново не тръгна

Софиянец отпадна от делото за мръсния въздух в столицата, процесът отново не тръгна

Defakto.bg

Един от четиримата софиянци, присъединили се към делото за мръсния въздух в столицата, отпадна като страна в процеса. Днес съдия Албена Ботева прекрати производството спрямо него, тъй като не е изпълнил дадените указания лично да се подпише под молбата за присъединяване. Определението не е окончателно и може да се обжалва пред САС.

Процесът за втори път не успя да стартира днес, включително и заради нередовно призовани и неявили се ищци. Новата дата е 20 май.

Колективният иск срещу Столичната община е подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“ – „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, „Център за независим живот“ и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Миналата година молби за присъединяване към иска депозираха четирима софиянци, през март т.г. те са конституирани като ищци. Оказва се обаче, че двама от столичаните не са подписали лично молбите си, а са парафирали молбата на другия. Съдът им даде срок за отстраняване на нарушението, но единият от ищците не го е направил.

Колективния иск, по ГПК, се предявява за нарушения, които засягат мнозина.

Исканията са съдът да установи бездействието на Столична община по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди да предприеме ефективни мерки за решаване на проблема.

През 2017 г. Съдът на ЕС вече осъди България за неизпълнени задължения по директивата за чистотата на въздуха. А в края на миналата година Еврокомисията призова държавата стриктно да изпълни решението на СЕС.

У нас, в колективния иск до Софийския градски съд се заявява, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

В становище до СГС Столичната община е отговорила, че е направено много за качеството на въздуха, но, според неправителствените организации липсват мерки срещу замърсяването от транспорта и битовото отопление с твърди горива.

Делото се движи драматично в СГС. Първите двама съдии по него – Богдана Желязкова и Богдана Желявска се отведоха от разглеждането му. Желязкова защото като жител на София безпристрастността й е под въпрос, Желявска след протести на ищците, че насрочва делото за след половин година. След като първоначално прекрати производството, с отвод го напусна и третият определен съдия Елена Маврова.

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.