Последни новини
Home / Законът / Защитата обжалва арестите по делото „Младост“, отвеждат кметиците в Сливенския затвор (допълнена)

Защитата обжалва арестите по делото „Младост“, отвеждат кметиците в Сливенския затвор (допълнена)

Defakto.bg

Присъдата ще издържи и пред ВКС, прогнозира Сотир Цацаров

Арестуваните вчера в съдебна зала след изчитането на тежките присъди Десислава Иванчева и Биляна Петрова днес се отправят към Сливенския затвор.

Междувременно адвокатите на Петрова вече са оспорили задържането пред апелативния специализиран съд и жалбата им е администрирана. Тече 7-дневен срок, в който тя се комплектова от първоинстанционния съд, дава се възможност за становища и след това се изпраща на втората инстанция. Така че насрочване на заседание за мерките в апелативния спецсъд ще има най-рано след десетина дни.

Адвокатите оспорват и наложените обезпечения върху сметки и имущества, потвърдени от състава начело с Иво Хинов след присъдите.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова отпътуват към Сливенския затвор, защото такива са правилата – мерките „задържане под стража“ се изпълняват там, когато делото е в съдебна фаза. Двете бяха приведени от затвора в следствения арест на ул. „Майор Векилски“ в София по разпореждане на съдия Иво Хинов, за облекчаване на контактите им със защитата, докато траеше съдебното следствие на първа инстанция.

Разпореждането за привеждането им в затвора още днес обаче е изненадало семействата на кметиците, разбрали за него на единственото им разрешено свиждане в 10 ч. сутринта.

Предаване на багажа за затвора

Петър Кърджилов, член на кметския екип на Иванчева в „Младост“ и неин съратник, написа във фейсбук: „В момента съм в следствения арест на Г. M. Димитров със семействата на Десислава и Биляна да им предадем багаж за Сливенския затвор. Охранителите, които приемат багажа отказват да приемат шампоан и балсам!
Карат ги да си ги купуват от лафката в затвора! За информация, един шпеков салам в лафката в ареста на Векилски се продава на цена от 20 лева. Смятайте колко струват шампоанът и балсамът“.

Главният прокурор: Респект!

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази респект към съдиите от спецсъда, постановили присъдите по делото „Младост“, съобщи Канал 3.

И прогнозира, че те ще издържат не само пред втората инстанция – апелативния спецсъд (в което никой не се съмнява, още повече че целият състав на този съд се изреди да арестува или да потвърждава арестите на кметиците – б.р.), но и пред Върховиня касационен съд.

„Смятам, че присъдата ще издържи и пред ВКС“, заявил главният прокурор във Велико Търново.

„Благодарност на прокурорите и разследващите полицаи. Смятам, че справедливостта възтържествува, зная че на много хора не им харесва“, допълнил  Цацаров.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.