Последни новини
Home / Законът / Предприемачът Александър Ваклин: Чисто човешки тези присъди стряскат и мен

Предприемачът Александър Ваклин: Чисто човешки тези присъди стряскат и мен

Defakto.bg

Кулоарите: „Ако бяха убили бизнесмена,  щяха да получат по-леки присъди“.

Разбирам тежестта на присъдата, изключително тежка е. Но законодателят така е преценил, че такива дейния – деяния срещу цялото общество, трябва да бъдат наказани със съответната строгост. Чисто човешки тези присъди стряскат и мен”. 

Това заяви пред Нова тв бизнесменът Александър Ваклин – човекът, подал сигнал  и  участвал заедно с властите в компрометирането на  бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за искане на подкуп,  в коментар на 20-годишната присъда, която тя получи вчера.  Заместничката й Биляна Петрова  бе осъдена на 15 г. затвор, а посредникът за подкупа, отказал се от показанията си в съдебна зала, защото са били дадени под натиск,  Петко Длюлгеров – на 12 години.

Ваклин отрече да се чувства употребен.  Заяви, че съжалявал, че казусът се превърнал в „политически“, а той е „криминален“. Бизнесменът обвини обвиняемите Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров – обвинени за съучастници, че са вплегнали „всички медиини и пиар атаки, приложиха натиск на обществото“.  Преприемачът смята, че  Иванчева и  Биляна Петрова са впрегнали „всички медиини и пиар атаки и са приложоли натиск на обществото“.

Той се изяви и като правен коментатор:  „С тази сложна композиция на законите за борба с корупцията, в което доказателства се събират трудно и има много вратички обвиняемите  да се измъкнат,  делото е много важен тест дали институциите ще успеят да проведат докрай войната с този рак на обществото – корупцията“.

Отказа  да повтори поне на накратко историята около искания му  подкуп, тегленето на пари, белязването им,  сигнала срещу Иванчева и каква е била хронологията на всичките тези събития. Причината – осъдителните присъди ще бъдат обжалвани, а и тези истори вече ги бил разказвал.

Емануил Йорданов

Един от  адвокатите в екипа, който защитава Биляна Петрова, бившият вътрешен министър – Емануил Йорданов,  заяви, че след присъдата,  е имало коментари, че : „Ако бяха убили Александър Ваклин, щяха да получат по-леки присъди“.

Според Йорданов начинът, по който е водено разследването в досъдебното производство, е „учебник по процесуални нарушения, който трябва да се дава на студентите по право“.

Той бе категоричен, че:  „В СРС-тата няма нищо от нещата, в които са обвинени двете кметици, на повечето места записите са неясни. В закона пише, че не може да има присъда само на база СРС-та, освен това те са използвани и в нарушение със закона“, каза той пред бТВ.

Адвокатът обяви, че съдията по делото Иво Хинов има репутация на човек с висока правна квалификация, но  „тази присъда е на километри от него

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.