Последни новини
Home / Законът / Предприемачът Александър Ваклин: Чисто човешки тези присъди стряскат и мен

Предприемачът Александър Ваклин: Чисто човешки тези присъди стряскат и мен

Defakto.bg

Кулоарите: „Ако бяха убили бизнесмена,  щяха да получат по-леки присъди“.

Разбирам тежестта на присъдата, изключително тежка е. Но законодателят така е преценил, че такива дейния – деяния срещу цялото общество, трябва да бъдат наказани със съответната строгост. Чисто човешки тези присъди стряскат и мен”. 

Това заяви пред Нова тв бизнесменът Александър Ваклин – човекът, подал сигнал  и  участвал заедно с властите в компрометирането на  бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за искане на подкуп,  в коментар на 20-годишната присъда, която тя получи вчера.  Заместничката й Биляна Петрова  бе осъдена на 15 г. затвор, а посредникът за подкупа, отказал се от показанията си в съдебна зала, защото са били дадени под натиск,  Петко Длюлгеров – на 12 години.

Ваклин отрече да се чувства употребен.  Заяви, че съжалявал, че казусът се превърнал в „политически“, а той е „криминален“. Бизнесменът обвини обвиняемите Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров – обвинени за съучастници, че са вплегнали „всички медиини и пиар атаки, приложиха натиск на обществото“.  Преприемачът смята, че  Иванчева и  Биляна Петрова са впрегнали „всички медиини и пиар атаки и са приложоли натиск на обществото“.

Той се изяви и като правен коментатор:  „С тази сложна композиция на законите за борба с корупцията, в което доказателства се събират трудно и има много вратички обвиняемите  да се измъкнат,  делото е много важен тест дали институциите ще успеят да проведат докрай войната с този рак на обществото – корупцията“.

Отказа  да повтори поне на накратко историята около искания му  подкуп, тегленето на пари, белязването им,  сигнала срещу Иванчева и каква е била хронологията на всичките тези събития. Причината – осъдителните присъди ще бъдат обжалвани, а и тези истори вече ги бил разказвал.

Емануил Йорданов

Един от  адвокатите в екипа, който защитава Биляна Петрова, бившият вътрешен министър – Емануил Йорданов,  заяви, че след присъдата,  е имало коментари, че : „Ако бяха убили Александър Ваклин, щяха да получат по-леки присъди“.

Според Йорданов начинът, по който е водено разследването в досъдебното производство, е „учебник по процесуални нарушения, който трябва да се дава на студентите по право“.

Той бе категоричен, че:  „В СРС-тата няма нищо от нещата, в които са обвинени двете кметици, на повечето места записите са неясни. В закона пише, че не може да има присъда само на база СРС-та, освен това те са използвани и в нарушение със закона“, каза той пред бТВ.

Адвокатът обяви, че съдията по делото Иво Хинов има репутация на човек с висока правна квалификация, но  „тази присъда е на километри от него

 

About De Fakto

Проверете също

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия …

ВКС ще тълкува – на какво основание може да се търси обезщетение за такса, платена по „зачертан“ от КС текст

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за правното основание на предявен срещу държавата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.