Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата образува досъдебно производство за моста при град Трън

Прокуратурата образува досъдебно производство за моста при град Трън

Defakto.bg

 

Прокурор  Николай Цветков от Окръжната прокуратура в Перник е образувал досъдебно производство  за престъпление по служба, с цел облагодетелстване, спрямо широк кръг от лица, участвали в реализацията на  строежа на разрушения и опасен мост при град Трън.  Ще се разследват действията на длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ / АПИ/, както и на изпълнителя на обекта – Консорциум „ЗМБГ Констракшън“, съобщиха от държавното обвинение

Това стана след разследване на Валя Ахчиева – „ Българските институции поверяват строителството на мост на фирма за боклук“, публикувано  в  сайта „euelectionsbulgaria.com“, базиран в Брюксел. DeFakto  препубликува статията.

В журналистическото разследване се доказва с документи, как един Консорциум „ ЗМБГ Констракшън“,/ в който и двете фирми-партньори  са известни с боклука и с договорите си за сметосъбиране/, е сключил договор с АПИ през 2016 год. след обществена поръчка за оперативно, текущо и зимно пъддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища на територията на Пернишка област.

След пътен инцидент с тежкотоварен камион през месец ноември 2017 година, каменният парапет на стария мост над река Ябланица при град Трън е разрушен. Мостът е построен през 1933 година и е опасен.   Институтът за пътища и мостове препоръчва веднага разширение на моста и рехабилитация по изготвен проект, тъй като този път е с интензивен трафик. Тук минава трасето от и за Република Сърбия.

Но, последват 6-7 месеца бездействие от страна на АПИ. След дълга кореспонденция, предизвикана от тревожните писма на кмета на град Трън и на МВР – Перник, че мостът е нестабилен, потенциално опасен и създава предпоставки за тежки ПТП, както и на  Областното пътно управление – Перник, че мостът е с подровени основи, а подпорните стени са компрометирани, започва възстановяването на моста.

Само че, по документи се прави ремонт, а всъщност… се строи мост!

АПИ е платила за това на Консорциума „ ЗМБГ Констракшън“ 784 388,51 лева с ДДС от парите за ремонт на пътищата.

Но, от снимката на моста днес се вижда, че всъщност е направена сериозна реконструкция на моста. Некачествено е извършено укрепването. И това е направено без обществена поръчка и без разрешително за строеж!

А според прокурор Николай Цветков от Окръжната прокуратура в Перник, има нарушение на Закона за устройство на територията и за това, че при такива аварийни ситуации на пътища от републиканската пътна мрежа, всички действия трябва да бъдат със санкцията на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В случая с моста при град Трън – няма такава санкция на министър.

Прокурор Цветков е възложил разследването на Окръжната  следствена служба в Перник. Разпоредена е и  комплексна експертиза, която ще установи състоянието на моста и какви са точно  нарушенията.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.