Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата образува досъдебно производство за моста при град Трън

Прокуратурата образува досъдебно производство за моста при град Трън

Defakto.bg

 

Прокурор  Николай Цветков от Окръжната прокуратура в Перник е образувал досъдебно производство  за престъпление по служба, с цел облагодетелстване, спрямо широк кръг от лица, участвали в реализацията на  строежа на разрушения и опасен мост при град Трън.  Ще се разследват действията на длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ / АПИ/, както и на изпълнителя на обекта – Консорциум „ЗМБГ Констракшън“, съобщиха от държавното обвинение

Това стана след разследване на Валя Ахчиева – „ Българските институции поверяват строителството на мост на фирма за боклук“, публикувано  в  сайта „euelectionsbulgaria.com“, базиран в Брюксел. DeFakto  препубликува статията.

В журналистическото разследване се доказва с документи, как един Консорциум „ ЗМБГ Констракшън“,/ в който и двете фирми-партньори  са известни с боклука и с договорите си за сметосъбиране/, е сключил договор с АПИ през 2016 год. след обществена поръчка за оперативно, текущо и зимно пъддържане, както и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища на територията на Пернишка област.

След пътен инцидент с тежкотоварен камион през месец ноември 2017 година, каменният парапет на стария мост над река Ябланица при град Трън е разрушен. Мостът е построен през 1933 година и е опасен.   Институтът за пътища и мостове препоръчва веднага разширение на моста и рехабилитация по изготвен проект, тъй като този път е с интензивен трафик. Тук минава трасето от и за Република Сърбия.

Но, последват 6-7 месеца бездействие от страна на АПИ. След дълга кореспонденция, предизвикана от тревожните писма на кмета на град Трън и на МВР – Перник, че мостът е нестабилен, потенциално опасен и създава предпоставки за тежки ПТП, както и на  Областното пътно управление – Перник, че мостът е с подровени основи, а подпорните стени са компрометирани, започва възстановяването на моста.

Само че, по документи се прави ремонт, а всъщност… се строи мост!

АПИ е платила за това на Консорциума „ ЗМБГ Констракшън“ 784 388,51 лева с ДДС от парите за ремонт на пътищата.

Но, от снимката на моста днес се вижда, че всъщност е направена сериозна реконструкция на моста. Некачествено е извършено укрепването. И това е направено без обществена поръчка и без разрешително за строеж!

А според прокурор Николай Цветков от Окръжната прокуратура в Перник, има нарушение на Закона за устройство на територията и за това, че при такива аварийни ситуации на пътища от републиканската пътна мрежа, всички действия трябва да бъдат със санкцията на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В случая с моста при град Трън – няма такава санкция на министър.

Прокурор Цветков е възложил разследването на Окръжната  следствена служба в Перник. Разпоредена е и  комплексна експертиза, която ще установи състоянието на моста и какви са точно  нарушенията.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.