Последни новини
Home / Законът / Цацаров съгласен с “пакетирането” на главния прокурор и председателите на върховните съдилища при търсене на отговорност

Цацаров съгласен с “пакетирането” на главния прокурор и председателите на върховните съдилища при търсене на отговорност

Defakto.bg

Очаквано, главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи изработването на “общ” механизъм за търсене на отговорност, разследване и отстраняване на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Идеята бе лансирана от новия правосъден министър Данаил Кирилов в края на миналата седмица, но заявката за нея не е от сега. Именно така управляващите отговориха на изричните и конкретни препоръки на европейските прокурори, изготвили функционалния анализ на държавното ни обвинение, за предвиждането на изричен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, от независими от него юристи.

Днес във Велико Търново Цацаров е заявил, че подкрепя идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за разработване на общ механизъм, съобщи БНР.

“Ние сме го обсъждали с г-н Кирилов, вчера то бе обсъдено и с г-н Тимерманс. Това предложение среща разбиране и бих казал много силна подкрепа от ЕК. Не става дума за предсрочно прекратяване. Става дума за механизъм за дисциплинарна отговорност, разследване в случаите на обвинения за извършено престъпление”, обявява главният прокурор. И не се ангажира с предположения кога този механизъм ще е факт и ще започне да действа.

По повод заявките на министър Кирилов вчера от БИПИ в отворено писмо настоя за широка експерта дискусия по проблема.

А преди време пред Де факто българският съдия в Евросъда по човешките права в Страсбург Йонко Грозев бе категоричен: “Пакетирането” на главния прокурор с председателите на ВКС и на ВАС саботира съдебната реформа.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.