Последни новини
Home / Гостува ни / Ще трябва да се примирим – у нас върховенство на закона е над всичко!

Ще трябва да се примирим – у нас върховенство на закона е над всичко!

Defakto.bg

 

 Лилия Христовска

Европейската комисия за пореден път се е накарала на Румъния, защото неспазва  върховенството на закона, даже я е заплашила със строги мерки, ако не се поправи.   „Има реален и сериозен риск за голямо отстъпление от постигнатото досега от Румъния по отношение на върховенството на закона“, казва еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова  и  заплашва с  мерки срещу страната, ако правителството продължава да нарушава този основен принцип на ЕС. Доколкото я  познаваме, тя никак не се шегува.

Отдъхнахме си – в България всичко е наред. Няма лобистки закони, високопоставените от властта  не спят в колиби,  могат да отдъхват даже на луксозни  тераси,   други, ако щат,  в  личните си  асансьори, с които влизат директно в  евтино закупените лукс класа апартаменти,  трети – отмарят на басейни около „къщите за тъщи“,  придобити тънко  с европейски “ помощи“. (Е, ние си мислехме, че политиците се  захващат с тази професия,  за да служат на гражданите.  Объркали сме се,  то е пак  за хората, но за заслужилите от властта. )

Обвинението бди да не остане зеленко по кварталите и смело подпомага  предприемачите, не прощава на случайно избрани (от гражданите) кметове без партии зад гърба си,  а специалните съдилища съдят строго  – с трудно уловими доказателства.  Пращат в арестите и затворите рогатите кметове за пример на останалите.  Истински борци срещу корупцията!  Дотук  всичко е наред.

Има обаче един проблем, който г-жа Вера Йоурова, Слава Богу,  не е забелязала.  Съдът отдавна не е борец срещу престъпността, а арбитър,  при това трябва да е обективен, за който единствено законът е над всичко. Присъда от 20 г. за невзет подкуп и с пробити доказателства, едва ли ще сбърка да произнесе дори студент-дилетант в симулативен процес.

Но в спецправосъдието може всичко. И това остава незабелязано. И зад граница.

Вчера евродепутатите са се поразсърдили, че вицепрезидентът на  ЕК Франк Тимерманс не е уважил последната им сесия.  Откъде да знаят, че е имал важна среща с българския  главен прокурор, който му е обяснил всичко –  за замисъла да се търси  отговорност на тримата големи в Темида,  (силно – на финала на мандата!) , успехите на спецпрокуратурата и супер разследването по  „Апартаментгейт“.

Тихо, тихо, ще мине време,  всичко ще потъне в забрава, после никой за нищо няма да пита.  Сал един Лозан Панов им остана трън в окото.

И тъй, успокоихме се, че и в ЕК пропускат да забелязват очевидни неща.  Е, щом на „големите началници“  е удобно така, ще трябва да се примирим,  че у нас върховенството на закона е над всичко!

Така ли е, съдия  Хинов?!

About De Fakto

Проверете също

КЗК образува производство за нелоялна конкуренция срещу БТВ по сигнал на Нова ТВ

По сигнал на Нова ТВ Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала служебно производство …

„Проба“ на ЕК за ново общо наблюдение върху върховенството на правото

Съобщение за проведена „първа мисия на ЕК по новия хоризонтален механизъм за върховенство на правото“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.