Последни новини
Home / Гостува ни / Ще трябва да се примирим – у нас върховенство на закона е над всичко!

Ще трябва да се примирим – у нас върховенство на закона е над всичко!

Defakto.bg

 

 Лилия Христовска

Европейската комисия за пореден път се е накарала на Румъния, защото неспазва  върховенството на закона, даже я е заплашила със строги мерки, ако не се поправи.   “Има реален и сериозен риск за голямо отстъпление от постигнатото досега от Румъния по отношение на върховенството на закона”, казва еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова  и  заплашва с  мерки срещу страната, ако правителството продължава да нарушава този основен принцип на ЕС. Доколкото я  познаваме, тя никак не се шегува.

Отдъхнахме си – в България всичко е наред. Няма лобистки закони, високопоставените от властта  не спят в колиби,  могат да отдъхват даже на луксозни  тераси,   други, ако щат,  в  личните си  асансьори, с които влизат директно в  евтино закупените лукс класа апартаменти,  трети – отмарят на басейни около “къщите за тъщи”,  придобити тънко  с европейски ” помощи”. (Е, ние си мислехме, че политиците се  захващат с тази професия,  за да служат на гражданите.  Объркали сме се,  то е пак  за хората, но за заслужилите от властта. )

Обвинението бди да не остане зеленко по кварталите и смело подпомага  предприемачите, не прощава на случайно избрани (от гражданите) кметове без партии зад гърба си,  а специалните съдилища съдят строго  – с трудно уловими доказателства.  Пращат в арестите и затворите рогатите кметове за пример на останалите.  Истински борци срещу корупцията!  Дотук  всичко е наред.

Има обаче един проблем, който г-жа Вера Йоурова, Слава Богу,  не е забелязала.  Съдът отдавна не е борец срещу престъпността, а арбитър,  при това трябва да е обективен, за който единствено законът е над всичко. Присъда от 20 г. за невзет подкуп и с пробити доказателства, едва ли ще сбърка да произнесе дори студент-дилетант в симулативен процес.

Но в спецправосъдието може всичко. И това остава незабелязано. И зад граница.

Вчера евродепутатите са се поразсърдили, че вицепрезидентът на  ЕК Франк Тимерманс не е уважил последната им сесия.  Откъде да знаят, че е имал важна среща с българския  главен прокурор, който му е обяснил всичко –  за замисъла да се търси  отговорност на тримата големи в Темида,  (силно – на финала на мандата!) , успехите на спецпрокуратурата и супер разследването по  “Апартаментгейт”.

Тихо, тихо, ще мине време,  всичко ще потъне в забрава, после никой за нищо няма да пита.  Сал един Лозан Панов им остана трън в окото.

И тъй, успокоихме се, че и в ЕК пропускат да забелязват очевидни неща.  Е, щом на “големите началници”  е удобно така, ще трябва да се примирим,  че у нас върховенството на закона е над всичко!

Така ли е, съдия  Хинов?!

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Три сигнала до ректора на СУ, че д-р Петър Илиев е плагиатствал

Подателите са студенти Три сигнала за плагиатство в труд на д-р Петър Илиев са подадени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.