Последни новини
Home / Законът / Бившият кмет на Девня осъден условно за длъжностно присвояване

Бившият кмет на Девня осъден условно за длъжностно присвояване

Defakto.bg

Девненския районен съд е признал за виновен бившия кмет на община Девня Атанас Кузев  за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лева и му е наложил  лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок.  Съдът го е лишил от право да заема държавна и обществена длъжност по член 37, ал. 1, т. 6 от НК за срок от 5 години, съобщи държавното обвинение.

Атанас Кузев е  предаден на съд собвинение, че в периода от 2009 до 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – действащ кмет на община Девня, е присвоил гориво в големи размери. По време на разследването обвиняемият кмет бе с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Община Девня сключила договор с „Лукойл България“, според клаузите на който  била предоставена карта за зареждане с гориво на община Девня. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил – джип „Волво“.  Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани били и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Това е второто разглеждане на делото срещу вече бившия кмет Атанас К. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Последва протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда.  Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда вчера.

Районната прокуратура в Девня ще протестира  присъдата, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Кузев  е несправедливо и занижено.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.