Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Делото „Младост“ се преекспонира медийно, за да бъде ударена прокуратурата

Иван Гешев: Делото „Младост“ се преекспонира медийно, за да бъде ударена прокуратурата

Defakto.bg

Петко Дюлгеров, като циганите,  се отказа от показанията си, коментира зам.главният прокурор

Ако искаш да си адвокат – напусни магистратурата и си намери клиенти, ако искаш да си политик – направи си партия, заяви Гешев  по адрес на Лозан Панов

Единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни, според българското законодателство и Конституцията, но трябва да се кажат ясно няколко неща. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор Иван Гешев по повод присъдите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров по делото „Младост“.  Те бяха осъдени на 20, 15 и 12 години „лишаване от свобода“ от първа инстанция на специализирания съд при неясни доказателства и невзет подкуп.  Иванчева и Петрова, бяха върнати в ареста с аргумента, че имат широка подкрепа и домашният арест не е задоволителен. Във вторник ги въдвориха в Сливенския затвор.

„Не съм чел присъдата, колегите вчера са я чели и не са сигурни, че те (Иванчева и Петрова) са оправдани за получаване на подкуп. Трябва да излязат мотивите. Ако се окаже така, колегите няма да са съгласни с това решение на съда, защото за нас то не почива на събраните доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство е потвърдено в съдебното“, каза Гешев.

„Колеги с 30-годишен опит са казвали, че не са имали толкова много събрани доказателства“, посочи Гешев.  Вчера (вторник) адвокатът на Биляна Петрова, Емануил Йорданов заяви, че досъдебното производство по делото „Младост“ трябва да влезе в учебниците като пример за некадърно събиране на доказателства.

Иван Гешев коментира и „развиващата се кампания“, по думите му,  че присъдите са тежки и несправедливи, като за убийство.  „Това е новата сюжетна линия, заяви той и  обясни, че има различни състави на убийство, има и различни състави на подкуп.  В случая подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години. „ Проблемът е, че досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и там се натрупва чувство за несправедливост“, заяви Гешев.

Според него е  „поредна манипулация“,   че  по време на процеса доказателствата „са паднали и олекнали“.  Той обясни, че прокуратурата е предвиждала,  че Дюлгеров може да се откаже от показанията си на досъдебното производство.

„Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово. Въпросът е, че не очаквахме,  че той няма да даде обяснения в хода на съдебното производство, а ги даде пред журналистите“  Посъветва го да направи това пред втора инстанция  – специализирания Апелативен  съд, защото на всяка инстнация делата тръгват наново.

На въпроса, проблем ли е, че вместо 500 000 евро по първоначалните обвинения на прокуратурата, на финала  Иванчева и Петрова са обвинени за 170 000 евро,  Гешев отвърна, че на всяка инстанция битката продължава на ново – това означава, че един етап на процеса е приключил. „Битката ни за справедливост по това дело продължава“, каза той. По думите му, когато и двете страни са недоволни, значи присъдата е справедлива и съдът е постигнал баланс.

Твърденията на посредника Петко Дюлгеров, че Ал. Ваклин му е плащал хонорари, за да уреди искането и предаването на парите, си е чист подкуп, смята Гешев.

По негово мнение това дело се използва и медийно се преекспонира, за да се „удари“ държавното обвинение.  Това е било политически залог и никой не се интересува от чисто криминалния аспект, смята Гешев. Даде и друго обяснение, прокуратурата е задържала вече обвиняеми за нанесени щети за милиарди, които имат интерес  да саботират работата й.

Гешев коментира също, че  определени политически сили, журналисти, които обслужват тези политически сили са предизвиквали съмнение по отношение на делото Иванчева и Петрова. Нека дадат сканирано делото на медиите, призова за прозрачност той.

Ни най-млако не се безпокои,  че Иванчева може да го съди за клевета. “ Този ноу-хау е взаимстван от делата срещу „Килърите“, когато срещу зам.главния прокурор Ася Петрова бяха завадени десетки дела от осъдените, каза Гешев.  По негово мнение няма основания за това нещо и той го възпрема като ответна реакция на работата на прокуратурата.

Ако искаш да си адвокат – напусни магистратурата и си намери клиенти. Ако искаш да си политик – направи си партия.  С това послание в ефир заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.  Наблюдателите разпознаха в думите му  едно към едно изказванията на Сотир Цацаров, Бойко Борисов и др. силни  на деня.

Заместникът на Цацаров заяви пак, че  няма апетити към мястото на главния прокурор,  чийто мандат изтича в края на годината.  Там имало имало твърде много интереси на олигарси, на олигарси, които искат да сложат на тази позиция свой човек, на подсъдими, на журналисти, на политика на съдебната власт.

„За никого не е тайна каква позиция приема председателят на ВКС, която за мен е потресаваща“.  Поясни: „Не бих възприел да има подкрепа на НПО („Правосъдие за всеки“, б.р.) в моя подкрепа. Не искам да ми се обвързва името с хора, които са разследвани – бих казал аз, добави той.  Ако ти искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и съдиш прокуратурата, ако искаш да си политик – правиш си партия. Това е навлизане на политиката в съдебната власт“, смята Гешев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.