Последни новини
Home / Законът / Поредна проверка: ВКП обследва “къща-та за гости” на зам. министър Манолев, финансирана с пари на ЕС

Поредна проверка: ВКП обследва “къща-та за гости” на зам. министър Манолев, финансирана с пари на ЕС

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура започва проверка на имоти на зам. министъра на икономиката Александър Манолев по  публикации за злоупотреби със средства на Европейския съюз, съобщиха оттам.

Александър Манолев, в дъното “ къщата за гости“

Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев се появи в публичното пространство  покрай аферата „Апартаментгейт“, когато медиите  съобщиха, че той е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райониПлащането е било одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов, тогава шеф на ДФЗ, е одобрил субсидията.

Имението обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Вместо това то се ползвало за частна вила от Манолев и семейството му.  Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански.

Днес прокуратурата съобщава, че започва проверка, като се позовава на публикация в Медиапул и други. Ето и пълното съобщение:

Имението от птичи поглед

По повод публикация електронния сайт „Медиапул“ със заглавие: “Частна вила с минерален басейн по евро проект? Зам. Министър Манолев отрича“ и други публикации, на 15.04.2019 г. Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка предвид твърденията в публикациите за извършени престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз от лице, заемащо висша публична длъжност  – Александър Манолев – заместник министър на икономиката.

На основание чл. 145 ал.1 т.1  от Закона за съдебната власт, Върховна касационна прокуратура изиска от Държавен фонд „Земеделие“, заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/, цитиран в публикациите – „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“.

В хода на проверката прокурор от Върховна касационна прокуратура ще снеме писмени обяснения от лица, имащи информация по случая, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора да използва придобитите активи по предназначение и с оглед спазването на разпоредбата на чл. 43 ал.1 от Наредба № 30 от 11.08.2008г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР за периода 2007г. – 2013 г.

Върховна касационна прокуратура ще възложи и на органите на НАП действия по реда на ДОПК.

В късния следобед заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка, а  министър-председателят Бойко Борисов я прие, съобщи праврителствения пресцентър.

„Като мотив за решението си Манолев изтъква стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения. „Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“,  гласи съобщението.

 

*Снимки Биволъ, който бе от първите,  които описаха поредната имотна благодат във властта.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.