Последни новини
Home / Законът / Антикорупционната комисия ще проверява бившия зам. министър за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия ще проверява бившия зам. министър за конфликт на интереси

Defakto.bg

Върховната касационна прокуратура (ВКП) оповести  данни от проверката на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за злоупотреби с евросредства. Оттам съобщиха, че прокуратурата е поискала и антикорупционната комисия да провери Манолев.

Окръжна прокуратура в Благоевград пък е започнала разследване дали има данни за злоупотреба със средства на ЕС. Обвинението напомня, че става въпрос за проекта “Изграждане на жилищна сграда за гости” в местността Чинар куши – Сандански, финансиран по Програмата за развитие на селските райони.

Договорът за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от над 391 хил. лева е сключен на 6 октомври 2014 г. с ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова”, като Александър Манолев е учредил в полза на фирмата право на строеж на къща за гости, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

Когато е била извършена проверка  на място за осъществяването на инвестицията по  проекта, Александър Манолев е представлявал ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ като упълномощено лице,   като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград, съгласно контролен лист от 27.11.2015 г., посочва прокуратурата.

Същевременно за периода 19.07.2017 г. – 18.04.2019 г. Александър Манолев е бил член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.  По този повод ВКП сезира КПКОНПИ за извършване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Александър Манолев.

В сряда ВКП обяви, че започва проверка на зам министъра по повод медиийни публикации, в които е замесено името му.  Александър Манолев нашумя  покрай аферата “Апартаментгейт”, след като бе съобщено, че е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов, тогава шеф на ДФЗ, е одобрил субсидията.

Имотът никога не е функционирал като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Вместо това той се ползвало за частна вила от Манолев и семейството му.

 

По-късно вчера Александър  Манолев подаде оставка, която бе приета.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.